Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Spara omedvetet


I en forntid, då jag var barn, sparade jag slantar i en spargris som egentligen var en jordglob i plast. Min bror stoppade pengar i en plomberad burk genom ett litet hål han skurit ur med kniv. Mina föräldrar hade en liknande burk i köket med texten semester. Den gemensamma nämnaren var att pengarna var mer eller mindre otillgängliga - det var inte möjligt att tulla på dem. Jag minns att jag jobbade hårt med en kökskniv för att försöka komma åt enkronor i min sparglob som var snillrikt konstruerad för att inte släppa taget om besparingarna. Den var en djävulsk uppfinning som inte ens sprack då jag i djup frustration och i tur och ordning slängde den i golv, asfalt och betong.

Att spara och sedan raskt ta ut pengar igen är meningslöst. Viljan att spara tvingas på knä av uppkomna kostnader. Alla är inte födda i småländsk mylla utan drivs av kortsiktig lycka. Inte minst är jag själv en sådan person. För mig är därför otillgänglighet i pengar och obemärkt sparande viktiga komponenter. Jag vet ju det själv på samma sätt som många andra känner till sina svagheter inför exempelvis alkohol eller tabletter - till största del handlar missbruk om att undvika blindskär och frestelser.

Sparande utan att du märker det kan alltså fungera för de flesta. Autogiro är en enkel metod. Eller automatiska överföringar. Bäst är att börja med små belopp som inte märks. En gång så började jag själv med tvåhundra kronor. Meningslöst är att ta i så att du av nöd blir tvungen att plocka ut slantarna igen.

Det bör vara knepigt att komma åt pengarna. Om du avser att spara länge så ska du inte koppla något uttagskonto, exempelvis. Sådan är min erfarenhet om man är en slösare av rang. Att sätta in ska alltid vara enklare än att ta ut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg