Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Befrämjad lyx


Det skeva systemet som vi har i vårt land, det som handlar om att bestraffa sparande och belöna belåning, har alltmer börjat ifrågasättas. Varför ska det svenska skattesystemet belastas av så kallade ränteavdrag på bostadsbelåning? Nej, det är märkligt och det är inte lätt att motivera.

Jag känner en familj som varje månad skattejämkar på sina bolån för att få livet att gå runt. Men de är också de enda som jag vet om. Alla andra i min bekantskapskrets och släkt jämkar inte utan ser endast ränteavdraget som ett trevligt konsumtionsutrymme när skatteåterbäringen kommer. Detsamma gäller för familjen Penning - vi lägger hela slanten på semesterresor varje år.

Det är så att endast en fjärdedel av hushållen anser sig beroende av ränteavdragen. Nästan nio av tio väljer att få tillbaka pengarna som skatteåterbäring i efterhand. Bara 12 procent anger att man har månadsvis jämkning vilket innebär att lägre skatt dras från inkomsten varje månad. Men en majoritet menar alltså att de inte alls är beroende av avdraget. Av dessa anger 41 procent att man använder åtminstone en del av pengarna från ränteavdraget till att unna sig lite extra lyx som resor. Många väljer också att spara pengarna medan 20 procent använder pengarna till att amortera på lån.

Dagens låga ränteläge kan göra det enklare att hantera en utfasning av ränteavdragen. Jag anser dock att samtidigt bör beskattningen på sparande i motsvarande grad sänkas. Var och en måste få lov att bli sin egen lyckas smed.

Hur ser du på detta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg