Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inte låna mer


Någonstans behöver vi alla bo. Familjen Penning bor i en villa Standard belånad till en skuldkvot på 3 - eller 300 %. Ja, skuldkvot beräknas så som skuldsättning dividerad med nettoinkomst, om du undrar. Vi tillhör den amorterande falangen av bolånetagarna, en grupp som ska bli större via kommande krav. Min egen åsikt är den att lån ska betalas av och att skuldfrihet är underbart. I nuläget amorterar vi knappt 3 % om året men vill bli skuldfria snabbare än så - på sikt. Amortering är en grymt riskfri sparform men de kommande reglerna är intressanta att titta på.

Finaninspektionens förslag innebär att bolån ska amorteras ned med 2 % per år ned till 70 % av bostadens värde. Därefter med 1 % per år ned till 50 % av värdet. Bolån som tagits innan de nya reglerna träder i kraft ska inte omfattas av de nya reglerna. Så nu gäller det att passa på att låna innan det blir för sent? Förresten undrar jag också hur bostadens värde ska specificeras då detta värde kan fluktuera både upp och ned?

Nu kommer det intressanta. Om du har en belånad bostad redan nu och därmed inte omfattas av de nya reglerna och kanske om ett år får för dig att du ska ta ett nytt bolån för exempelvis att renovera. Om du tar detta lån så aktiverar du amorteringskravet på hela ditt lån!! Häpp! Tilläggslånet omfattas av amorteringskravet men inte det tidigare lånet. Men amorteringstakten bestäms av hela lånebeloppet.

Med nämnda förslag bakas tilläggslånet ihop med det befintliga lånet och utlöser amorteringskravet om det samlade lånet överstiger 50 eller 70 % av bostadens värde. Blir lånet högre än 70 % av värdet ska det amorteras på mindre än 3 år. Det gör att den som har 70 % belåning i dag, inte amorterar och tar ett tilläggslån på 200 000 kronor får en ny utgift på mer än 6 000 kronor i månaden.

Ovan är gällande förslag från Finansinspektionen. Hur det i slutänden blir återstår att se.

För familjen Penning spelar det ingen roll alls. Vi lånar inte en krona någonsin på vårt hus och tänker inte renovera varken kök eller badrum. Lite färg och kanske en tapet, men inga lån. Men jag vet att det finns ganska många som ser 'investeringar' i sin bostad som något viktigt.

Ja, bilden ovan är inte från vårt badrum, men ett snyggt ett.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Kan du utveckla hur du beräknar din skuldkvot? Normalt har man ju skulden i täljaren, men där har du sin nettoinkomst skriver du.
  I övrigt tack för ett bra exempel på hur gällande förslag från finansinspektionen kan falla ut. Jag misstänker att en hel del köksrenoverande par kommer att bli överraskade, om förslaget går igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur tänkte jag där? Jag tänkte inte - du har helt rätt, skuld genom nettoinkomst. :)

   Radera
 2. Ajdå, det lär bli ett brutalt uppvaknande för ett antal renoveringsberoende glada låntagare som utan att tveka tycker att det är en bra idé att höja bolånet för att finansiera en renovering (eller Thailandsresa, bil och annat som också är populärt att baka in i bolånet).

  För övrigt hör jag till dem som anser att det borde finnas amorteringskrav på ALLA bolån. Det är nämligen sjukt att kunna låna flera miljoner utan att behöva betala tillbaka en enda krona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, annars är det väl inte ett lån?

   Radera
 3. En intressant effekt av det kommande amorteringskravet som jag inte tänkt på tidigare! F.ö. vill jag tacka för en intressant blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ber att få tacka för vänligheten! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg