Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Ny budget


I dagarna kom en ny version av budgetverktyget You Need A Budget. Jag kastade mig handlöst in i en uppgradering utan eftertanke, analys eller genomgång. Ut i molnet ska vi, så som alla andra!

Jag påbörjade en helt ny budget för det nya året även om jag sett att det är möjligt att importera tidigare versioner från version 4 av verktyget. Men ni som vet vad YNAB har för syfte vet också att historik är av minsta vikt när man budgeterar.

Att budgetera handlar om prioriteringar och inget annat. Låt det sjunka in en stund. När du hör ordet budget tänker du kanske på kalkylark, en mängd kontorader som ska fyllas i och balanseras. Sådant är historia med YNAB och det enda det handlar om är - prioriteringar. Att budgetera utan att veta eller ta reda på sina prioriteringar är meningslöst.

Men vi vet vad vi gillar, vad vi önskar oss och vilka våra drömmar är. Vi kan ha mål eller rena infall. Men vad av allt detta är dina prioriteringar? Spendera mer tid med familjen? Bli skuldfri? Äta sundare? Ha en fräsch bil eller spela golf hela dagarna?

Med YNAB så kan du hitta pengarna till dina prioriteringar. Resten är upp till dig! Vad är viktigast för dig? Vad ger dig mest glädje? Definiera dina prioriteringar, antingen själv eller med din partner och familj. Skriv ner dem. Fundera på dem. Ändra dem några gånger tills de känner helt rätt. Du behöver inte gå in i praktiska detaljer detaljer men det är viktigt att du tar dig tid att bestämma vad som är viktigt för dig. För det kommer att vägleda dig i allt annat du gör.

I min nya budget kommer jag inledningsvis att köra med de kategorier som YNAB ger. Kanske jag krymper antalet efter hand för YNAB ställer inga krav på om du har en eller hundratals kategorier. När det gäller att sätta mål så rekommenderar jag denna video.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg