Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Bort ur mitt liv

Jag är en man av ordning. En del säger pedant men jag håller inte med. Däremot vill jag gärna veta saker så att jag har en möjlighet att planera. Jag är ingen dagsslända som låter vinden driva mig mot okända mål. Jag vill se var jag är och vart jag kan ta mig - men samtidigt så har jag allt mindre intresse i prognoser, grafer och önskningar. För det är ju vad allt siande om framtiden är - osäkra förhoppningar.

Det finns många som inte håller med mig men de är oftast skolade i svensk universitetsekonomi. Jag själv tycker om att prova saker och se hur väl de fungerar - ju enklare desto bättre. Allt ska göras så enkelt som möjligt, men inte enklare. Om något inte går att förklara på ett enkelt sätt, så att en sexåring förstår, så har jag inte förstått det hela tillräckligt väl - och jag är inte överbegåvad. Allt i naturen söker enkla vägar och vi är ju en del av den.

Jag har arbetat ganska många år på olika företag och sett både det ena och det andra i hur man valt att komplicera allt från organisationer och arbetsuppgifter till budgetläggning och KPI-framtagning. Till sist har det varit få som har begripit något alls och man börjar om på ny kula. Hem och familj har mycket att lära av det enkla, så även hur man arbetar med en privatekonomi. Sammanfattat i korthet: enkelhet är att sudda bort det uppenbara och lägga till det meningsfulla.

Privatekonomi ska vara enkelt. Jag använder mig av ett enkelt verktyg som heter You Need A Budget som inte är ett bokföringsverktyg, inte heller ett prognosverktyg utan ett fördelningssystem. Visserligen redovisar man transaktioner i YNAB men det vidare syftet är inte redovisning. Prognoser är alltid mer eller mindre goda gissningar vilket inte är något dåligt utan något som till viss del kan stödja en planering. Däremot finns en risk med att prognostisera att man plockar med framtida inkomster och pengar man inte har för att lösa framtida problem - långt, långt där framme. Ren spekulation är det - för vi vet inte vilka slantar vi har i den där imaginära rosa framtiden. Fördelning av pengar, däremot, är en förtroendefråga - man bringar klarhet i vilka syften en begränsad summa pengar ska ha.

För mig är skulder en viktig komponent i familjen Pennings fördelningssystem. Vi vill bli skuldfria och skuldfria i den meningen att kapital minst balansera skuld. Inga reella värden så som hus, bil eller mingvas tas med utan blott snabbt och enkelt omsättningsbara slantar. I slutänden vill jag ändå tillse att vara skuldfri även på pappret.

Skulder gör bilden suddig. Skulder förhindrar dig ifrån att prioritera det som verkligen betyder något för dig. Om du måste betala på skulder så måste du också avdela resurser till detta trista jobb. Med skulder så kommer alltid ditt förflutna stjäla från ditt nu och här. Skulder är något som drar dig neråt i havsdjupen medan du försöker simma mot dina mål. Jag kan titta på mina skulder och tänka att Amenvaf? Vad gör ni? Ni sabbar allt! Jag vill uppåt men ni drar mig nedåt.

Jag har svårt att tänka rationellt kring skulder då jag verkligen hatar dem. Jag vill inte ha dem i mitt liv.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

 1. Jag håller med. Jag läser massor av ekonomibloggar nu, allt för att lära mig. Men jag blir så fundersam över hur olika alla räknar. Många tar inte med bostadslån som lån/skuld om de har övervärde. Vissa räknar den som en tillgång. Förstår inget, en skuld är väl en skuld oavsett vad den är? Tänk om tiderna förändras och bopriserna faller kraftigt..tack vare mina skulder lever jag i konstant skräck nu. Sen spelar det ingen roll vad det är för lån, jag vill bli skuldfri. Jag vill ha noll kronor på minussidan....för mig finns inga positiva lån eller skulder. Nu är min situation extrem, men jag undrar om man ska räkna med ett hus som plus? Förstår du hur jag menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis hur du menar. Och jag håller med, bostaden tar jag inte med i någon kalkyl för skuldfrihet, det är bara ett sätt att skapa en glädjekalkyl. Bostaden är dessutom svår att omsätta snabbt till medel vid behov och man måste bo någonstans, dessutom.

   Radera
  2. Vi håller på som bäst med kalkyler och budget här hemma. Ganska svårt när man är helt ovan. Bostaden hamnar på minus så länge det finns en skuld. Blir enklast så. Tack för svar.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg