Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

I räkningarnas tid


En söndag i räkningarnas tid. Efter en veckas semester i vinterlandskap och fem dagars flykt från arbetet och grottekvarnen så pockar verkligheten på och manar drömmen att kliva åt sidan - ur spår! Aldrig är kontrasterna mellan vardagen vi lever och den vi önskar åt oss så stor som efter en ledighet tillsammans. Och mer påtaglig blir aldrig insikten att nästan all konsumtion är en tröst eller en kortsiktig belöning för att orka med. Det är något som syns så väl på skidorter där nya bilar varvade med säsongens skidutrustning och kläder bildar en fond av yrkesframgång, intjäningsförmåga och livsångest.

I räkningarnas tid ska gårdagens fest betalas - med intjänade medel eller framtida. Du är inte fri förrän dina skulder är återgäldade och det blir de aldrig om borgenärerna får råda. Ju mer lustfylld du känner dig över att konsumera desto mer har de vunnit och du förlorat.

Pappersfakturor är snart ett minne blott och därmed också en källa till magkatarr. Idag hålsatte jag fakturor från 2014 och 2015 och satte i en pärm, en hög lika tjock som en gammeldags stockholmsdel. Några få räkningar för 2016 hamnade i en tunnare pärm benämnd Årets fakturor. Den gröna, slitna mappen Räkningar obetalda är tömd och förda till internetbank.

Lite låg och förvirrad över att Finanskvinnan kastat in blogghanduken matar jag lilla guldhönan med fler gyllene korn. Lilla hönan väger numera en halv miljon vilket känns trivsamt. Det sägs att den första miljonen är svårast att nå. Jag tyckte att en halv var besvärlig så nu blir det väl lättare? Hönan är dock mitt hopp och mitt högst vurmade lilla husdjur.

Att räkna lite med Avanzas räknedosa på deras första sida visar att allt är möjligt. Att lägga på hög och att uppnå valfrihet är en sanndröm som går att nå. I räkningarnas tid gäller det att krympa eller eliminera så många av dem som det går. På vår uppfart dyker ingen BMW-SUV upp och inga moderiktiga skidkläder heller. Vi dödar inte vår dröm eller slaktar vår höna.

Så, då var räkningarnas tid förbi för denna månad. Snart blir det roligare - investeringens tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Har saknat dina inlägg medans du var borta, men en semster från både räkningar och blogg är du väl värd. Känner så otroligt väl igen den där känslan när man kommer åter till vardagen. Det är på riktigt en av de värsta känslorna jag vet. Att ena dagen få njuta av det man vill med dom man vill och sedan BLAM in i ekorrhjulet igen... Men men så småningen värper den där guldhönan ägg som både räcker och blir över. Kämpa på!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var vänligt. :)
   Vi får vårda våra guldhönor.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg