Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Panik


Fy sablar vad vår värsta börsdagar kan ge oss till livs. En dag med lite hopp följs av ångest, förtvivlan och skräck bland investerare. Som vanligt, vill jag påstå, sprider sig paniken alltefter och snart så springer merparten i grupp mot utgången. Ingen gillar att förlora, det är nedärvt i våra gener.

Hittills i år är OMXS30 ned ungefär 14 %. Sedan toppen i april förra året är vi ned nästan 28 %. Att sitta still i båten, om man investerar i detta index, har varit en sur karamell. Ingen annan kommer undan heller, för den delen. Vill Mr Market att saker ska ned så går de ned oavsett vilka motargument som finns. Även min egen portfölj har tagit smörj.

Tittar jag på årets nedgång så har jag tappat nästan 6 % och sedan toppen 2015 ungefär 4 % - jag måste anse mig nöjd med denna pareringsövning. För jag vill inte sälja och lägga mig i någon trist, tråkig räntekortare där avkastningspotentialen är noll och intet. Nej, jag vill ha avkastning och det får stå för det positiva i mitt börsliv och inte kurserna i sig. För en aktiekurs säger inte mycket om vad den underliggande verksamheten jobbar med. Börsen är ofta ett sjukt spel av kortsiktig girighet som jag fullständigt struntar i.

Jag fick utdelning häromdagen från Akelius där aktien dalat med nästan 11 procent under mina köp. Jag är inte orolig alls utan tror på att denna aktie är en förhållandevis trygg placering. I nuläget är direktavkastningen över 7 procent vilket jag tycker är utmärkt. Om inte allt går åt skogen så löser Akelius in aktien en vacker dag till 26 procent över dagens kurs. Jag bara behåller den och kanske köper fler.

Utdelningen från Akelius gick dock till Castellum denna gång som också är ett bolag jag vill äga mera av. Modest belåning, god direktavkastning, fortsatt låga räntor och därmed en aktie för byrålådan. Jag äger helt enkelt fler andelar i fina bolag idag än vid toppen 2015 och sådant värdesätter jag inför framtiden. De stora värdena byggs när paniken är som störst och vi får se om den kommer nu, alldeles runt hörnet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hur har du lyckats med en så modest nedgång i dessa tider?
  Mycket imponerande!
  Vilka aktier och preffar har du förutom de tre du nämner i inlägget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag äger utöver dessa Skistar, Klövern Pref, Starbreeze, Realty Income, Idogen, Corline, J&J, VF Corp, Cantargia, HCP.

   Radera
 2. Ja du, inget för de med klena nerver. Jag själv intalar mig att min långsiktiga strategi kommer att löna sig - i längden. Den som lever får se (som befälen sa i "lumpen" :-) ).

  Ett trick är ju att inte titta på hur börsen går alltför ofta, men det är ju svårt att undvika. Däremot försöker jag undvika att logga in på min depå alltför ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska också försöka att hålla mig borta, men som du säger -inte helt lätt.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg