Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Spara med högt huvud


Vanans makt är stor. Jag har hört att om man har sömnsvårigheter så är en viktig komponent att inruta sitt sänggående. Att krypa till kojs varje kväll ungefär samma tid ger din kropp ett existentiellt lugn och en möjlighet att ställa sin inre klocka. Den senaste tiden har jag försökt att lyssna mera till mig själv och har jag känt mig trött har jag lagt mig. Igår kväll somnade jag på två röda minuter och imorse vaknade jag - pigg och utvilad på en lördag - klockan halv sju. Jag mådde bra och kände mig perfekt. Inget fredagsnattsudd med ett eller två glas rött vin för mycket.

Jag blir inte yngre och min lekamen blir inte heller mer förlåtande mot syndfullt leverne. Och jag borde vara mer lojal mot min kropp som är snäll mot mig och mestadels gör det jag ber den om. Vi behöver samarbete mera, jag och mitt palats, om ett långt liv i lycka ska vara möjligt.

Jag fick en e-post från Morningstar som tar sitt uppdrag kring fonder på största allvar. Vad hade vi stackars sparare gjort utan Morningstar? Förlitat oss på fondbolagen? Nej, det är inget seriöst alternativ, inte. Nu handlar det om att spara hållbart och Morningstar har märkt upp fonderna med en femgradig skala. Exakt hur denna beräknas kan du läsa här men i korthet handlar betyget om miljöhänsyn, behandling av anställda och kunder samt ägarfrågor. Betyget kan sägas utgöra en indikator på hur bra fondens innehav är i jämförelse med andra fonder i samma kategori.

Jag kan tänka mig att dessa betyg kan komma att stötas och blötas av många aktörer med intresse kring dem men jag vill hävda att du som småsparare, med begränsad tid att göra kloka val, kommer att ha god nytta av Morningstars nya indikator. Allt är ju bättre än ingenting alls. Som en del i min plan att spara vänligare så kommer jag att använda Morningstar mera när det gäller valen i premie- och tjänstepension.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg