Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Garanterad avkastning


Vad gör man för att få en garanterad positiv utveckling på sina aktie- och fondinnehav? Är det ens möjligt? Jag kör min egen märkliga strategi för att i nuläget garanterat få femton procents årlig avkastning och den går ut på att bestraffa mig själv positivt - lite vuxensmisk kan man säga.

En del i denna strategi är att inte ta onödiga risker eller investera galet - för annars blir det konsekvenser. Jag har ett brytdatum varje månad som jag sedan jämför nästa månad med. Med hjälp av ett sparbelopp, kallat numero uno, beräknar jag fram nästa månads minsta sparbelopp på 1,25 procent. Oavsett om portföljen gått bra under månaden så sparas detta belopp, varje månad och 1,25% av portföljens värde.

Sparbelopp numero dos är den kniviga pucken. Om portföljens värde faller under månaden ska detta belopp kompenseras för med motsvarande sparbelopp. Och hur ser detta ut i praktiken?`

Belopp 1 är ju redan framkalkylerat för april månad - 6 489 kronor ska sparas. Just nu ligger portföljen ned en gnutta och för dagen skulle belopp 2 vara 264 kronor.

Denna sparmetod innebär några små aber. Bland annat innebär en usel utvecklingsmånad att mer pengar måste stoppas in vilket påverkar annat så som semestersparande, kläder eller restaurangbesök. Samtidigt så är det ett effektivt sätt att få en garanterat årlig utveckling och är jag en klen investerare så låt det kosta lite.

Ett annat problem kan vara när portföljen når en allt större storlek och att månadsbeloppet då växer bortom inkomsterna - i sig en sporre för att löneförhandla tuffare.

Bortsett från ovan lite kniviga konsekvenser innebär också denna sparteknik att varje månad börjar om på noll. Oavsett hur duktigt jag investerat en månad så innebär det blott att belopp 2 blir noll för den månaden, sedan kör vi om karusellen.

Alla sätt är bra utom de dåliga men oavsett hur man sparar så är det endast viktigt att de blir av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Lite annorlunda sparmetod men som du säger..
  "Alla sätt är bra utom de dåliga men oavsett hur man sparar så är det endast viktigt att de blir av"

  Problemen blir större när det börjar gå neråt på bred front.
  Mitt tips är att ha en "plan B" framme till hösten 2016 och framåt.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besser, vad ser du i din kristallkula? :)

   Radera
  2. Min investeringsfilosofi är till stor del baserad på regelbundna börscykler.

   Så jag gissar att t.ex IT bubblan 2001/2002 och finanskrisen 2007/2008 inte var de två sista börsnedgångarna i historien.

   Vi har redan passerat ATH på OMXS med nästan ett år och nu ser åter den globala räntepolitiken och lånebilden inte så bra ut. (understatement??!!)

   Kanske kommer det en ny börsnedgång även denna gång??

   Besser

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg