Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Du kan ha glömt


När man går från kassaflöde utan koll till att budgetera sina slantar börjar man att se saker och ting ur ett nytt perspektiv. En sådan iakttagelse är grannarna i gatan som kör nya bilar, renoverar överdådigt och än en gång åker iväg för att äta på någon fin restaurang. Jag ser numera istället bilar som inte är betalda, bostäder som är belånade över nock och skorsten samt kreditkortsbetalningar av middagen.

Självklart vet jag inga detaljer om mina grannars liv och leverne. Kanske de är lyckliga och har det verkligt gott ställt. Kanske. Men troligen inte. Många svenskar lever mycket nära ett privatekonomiskt stup och bara några få misstag eller vanlig otur ifrån en katastrof. Att vara högt belånad ses dock som normalt och så som vi alla lever idag. Men skulder är en hundskit i en vacker blomstrande trädgård.

Om man har stora skulder är det svårt att glädjas åt det som är roligt. Att äta ute, åka på semester eller att köra en ny bil. Det blir svårt att njuta av det. Skulder rånar dig på glädjen. Man mår dåligt och man kommer inte undan. Det kan bli en daglig skamkänsla.

Dina barn ser dig också. De är världsbäst på att iaktta dig och det är hart omöjligt att dupera dem. Om du inte är motiverad att sköta din privatekonomi så kommer de att se det. Om du har stora lån så riskerar du att lära ut liknande mönster.

En lång skuldsatthet kan innebära att du glömt bort hur det var tidigare utan finansiell stress och en god nattsömn. Du kan ha glömt bort vad frihet och avsaknad av skulder innebär. Du kan ha glömt bort att livet har så mycket mera att ge om du är skuldfri.

Det kräver en insats och det kräver beslutsamhet. Men det går att bli skuldfri och nå ett enklare liv. Budgetera. Ha koll på varje krona. Prioritera vad som är verkligt viktigt för dig. Förenkla där det går. Besluta dig för att bli skuldfri och gör en plan över tid. Det är något du aldrig kommer att ångra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Amen!Huvudet på spiken. Varenda krona är viktig för oss. Det är enda sättet för oss att rädda oss ifrån oss själva. Full koll och hårdhandskarna på! Tack för ett jätte bra inlägg. Blir som en hård käftsmäll, men ack så välbehövligt! Vi får inte tappa suget efter att försöka bättre, dag efter dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. En dag i sänder - så går det. :)

   Radera
 2. Om man tittar bakåt (de senaste åren) verkar det mer som att det bästa men kunde gjort var att köpa den dyraste bostaden man kunde, se den gå upp i värde, låna ytterligare på denna värdeökning och inte bry sig om de "petitesser" du beskriver ovan.

  Något ledsamt och ironiskt. Jag håller naturligtvis med dig.

  Tack för en trevlig blogg.

  Mvh

  M

  SvaraRadera
 3. Den stora frågan är vad och varför man använder belåning, och därmed skaffar sig ränta och amorteringar.

  Lån till konsumtion är förkastligt, vilket inte alla verkar förstå.
  Lån till investeringar, typ aktieköp, är inte att rekommendera. Det kan lätt slå fel.
  Lån till boende är naturligtvis OK.
  Om man vill leva och bo bra på en ort krävs oftast inköp och därmed lån, skulder, amorteringar och räntor.
  Men även här måste man tänka till med riskbegränsning och långsiktighet.

  Besser

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg