Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Investera i ny bil


Är det vårkänslorna som gör människor hänryckta? Eller som jag ser det - mer förryckta än något annat. En långhelg är det och jag har så här långt förvånats över hur många bekanta och släktingar som rullat med illa dold stolthet i nya bilar. Våren är här och en ny bil, även om den är begagnad, är väl ett härligt sätt att glida fram i mot sommaren? Ja, kanske det. För vissa är det ett nöje att ratta fint medan för andra är det ett sätt att stoltsera eller att vilja visa något - vad vet jag inte.

Jag summerar in Volvo XC60, BMW 5-serien, Audi A4 och även en Landrover. Några nya vagnar och ett par med knappa år på nacken. Till detta lägger jag några med finfint kassaflöde men även de med ganska låga inkomster. Vi talar om belopp från minst etthundrafemtio tusen kronor upptill närmare halvmiljonen. Och med ett enkelt överslag från kanske tre nettomånadslöner för en familj och uppåt.

En fjärdedels årsinkomst lägger man utan betänkligheter på att investera i en produkt som garanterat bara tappar i värde för varje dag. Eller mer än så.

Det är så klart upp till var och en att fatta sina beslut kring hur deras privatekonomi ska fördelas ut. Det som däremot jag finner mer än lovligt dumt är att samma människor, inte ens under pistolhot, skulle betala så stora pengar för att köpa aktier i dugliga bolag. Nej, då kan man ju riskera att förlora pengar. Irrationellt utan dess like.

Jag förstår att familjer behöver bra, säkra och dugliga bilar. Men det är så svårt för mig att se hur man motiverar prislappen på en skinande blank vagn i bilhallen. Hur har de andra råd? Jo, troligen genom belåning på något sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Intressant och tänkvärt. Vad rattar herr Penning själv?

  I Myttinge94s familj har vi (tyvärr) två bilar då det faktiskt inte går att vare sig cykla eller använda offentliga kommunikationer där vi bor. Dessa köptes begagnade, men är definitivt inte några gamla rishögar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   vi har två bilar. En från 2007 med 28' på mätaren och en från 2011 med 13' på mätaren. I vårt samhälle är våra vagnar fattiglappsmodeller och på begagnadmarknaden värda sammantaget kanske 30'. Men de servas och rullar vidare.

   Radera
 2. Finns bara en bil jag ksn tänka mig att köpa ny, och det är tesla model 3

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg