Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Känslan i pengar


Ett avsnitt av Lyxfällan är en chockterapi som jag och frugan emellanåt beser och förfasas över. Vi resonerar kring om vi skulle kunna låta privatekonomin falla i ruiner på liknande sätt - om vi drabbades av sinnesförvirring, sjukdom eller arbetslöshet. Och kommer fram till att det nog inte skulle kunna ske. Pengar är så förknippat med känslor för oss att det skulle göra för ont. Smärttröskeln är låg när det gäller dåliga ekonomiska beslut.

Det är faktiskt hälsosamt att ha en känslomässig relation till pengar. Man kan vara stressad över sin privatekonomi. Eller känna en gnagande oro i magen. Men även glad och nöjd kvalar in här. Att prata pengar med sig själv och sin partner skapar också känslor. Ett par bra frågor som platsar här är följande.

Vad vill vi att våra pengar ska göra för oss? Hur kommer vi att känna oss när pengarna använts till det?

Hur kommer vi att känna oss när det sista lånet är betalt? När kreditkortet är nollat? Hur kommer vi att känna oss om vi avbetalar på en bil i tre år? När semestern är över men obetald? Frågorna är många och svaren är det också.

Jag läste att nästan en halv miljon svenskar har skulder hos kronofogden. Totalt mer än 72 miljarder kronor. Att hamna hos fogden är långt ifrån svårt - sjukdom, skilsmässa, arbetslöshet och spelmissbruk är vanliga orsaker. För flertalet av dessa är en skuldsanering den enda vägen ut. En tuff känslomässig resa men med ett ljus att följa. Ofta kommer barn ikläm för att vuxna tagit galna beslut.

Får vi se några av dagens bostadsägare i Lyxfällan framöver? Anders Borg, får forne finansminister, menar att prisras på bostäder är ofrånkomligt. Om tre år eller fyra eller fem - men det kommer. Se till att anpassa balansräkningen efter det, är hans kommentar.

Fallande bostadspriser och stigande räntor i kombination med hög belåning är inget roligt. Enligt en Sifo-undersökning räds den svenske bolånetagaren inte högre räntor, tror att räntan kommer att vara 2,5 % om tre år och på fortsatt stigande bostadspriser. Samtidigt så menar 54 % av de tillfrågade att de klarar en ränta över 5 % - vad de övriga 46 % anser är lite mer oroväckande.

Jag undrar också lite om människors magkänsla är densamma som läpparnas bekännelse? Finns det ingen liten oro alls?

Familjen Penning sparar och amorterar. Varje tusenlapp som lånen minskar med gör min mage lite, lite lugnare. Varje tusenlapp som guldhönan går upp i vikt gör mig lite, lite tryggare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. De allra märkligaste är att många procent av låntagarna oavsett vilken ränta de säger sig klara av egentligen inte har en aning. Precis som de inte vet ifall de har tjänstepension, hur de skulle klara arbetslöshet ekonomiskt osv. Samma människor har bergis järnkoll på vem som leder Allsvenskan och vem som vann Let's Dance trots att denna kunskap har rätt liten inverkan på deras liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig bredsida, Micke. :-D

   Radera
  2. Ja, jag vet. Bollen i straffområdet och målvakten köper korv på läktaren, om jag ska fortsätta fotbollsreferensen (vilket är svårt för mig som inte ens kan nämna tre lag som är med i Allsvenskan, än mindre vem som vinner).

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg