Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Lyckans fundament - del I


Att vara jag är inte så lätt alla gånger. Jag är en sådan där som ibland tänker för mycket, jagas av demoner och komplicerar det enkla. Utöver skuldfrihet så är vägen mot lycka ett mål jag har. Och pengar är inte lycka och inte heller tvärtom. Det här är den första delen i lyckans fundament. Men vad är då ett fundament? Jo, det är på detta allting annat vilar. Ett fundament måste byggas och byggas starkt. Börjar det vittra så måste det lagas och förstärkas.

Jag hade en gång en trevlig läsare som kallade sig Jögge. Om du finns kvar så vinkar jag hej! Ja, han var speciellt trevlig eftersom han tyckte om det jag skrev, framförallt inlägg som handlade om välmåendets konst. En ekonomiblogg bland andra är Per Penning - det tror en del men så är det faktiskt inte. Här blandas det mest av det jag finner av nöje och hävd.

Nu har jag för avsikt att skriva lite om de fyra fundamenten och de fyra tinnarna - sådant som jag tänker på och som enligt min uppfattning är nödvändiga för att kunna leva ett lyckligt liv. Jögge tyckte att jag skulle skriva en bok men så blev det aldrig - antal ord räcker inte till för en hel bok utan blott till små inlägg.

Alla vill vara lyckliga och med lite stöd i livet är det fullt möjligt. De fyra fundamenten är de som är nödvändiga för din lycka. Där finns din hjälp till självhjälp och jag har döpt dem efter deras första bokstäver vilket formar ordet - JELP. Det fina är att det uttalas så bra och därmed blir lätt att komma ihåg. Här i den första delen av åtta ska vi tala om bokstaven J i de fyra fundamenten.

J kommer först i JELP. J som i Jag.

Jag kommer alltid först. För dig så är det alltid du som kommer först. Egoism? Nej, en nödvändighet. I ditt liv ska alltid du komma först. För att du ska kunna hjälpa andra behöver du först själv vara i balans. För att du ska kunna älska andra måste du älska dig själv först. Allt det som du gör eller inte gör mot dig själv - det kan du också förvänta dig från andra. Så är det, allt enligt min erfarenhet.

Du ska aldrig förringa dig själv, förneka eller förminska dig själv. Du är störst, bäst och vackrast av alla människor och det har inget med högmod eller uppblåsthet att göra. I ditt liv är du, och kommer alltid att vara, huvudrollsinnehaven och en sådan ska alltid vara främst i bild och i fokus.

Detta är en oerhört viktig minnesregel och du ska alltid leva efter den - jag kommer först. Sedan kommer alla andra: dina partner, dina barn och alla andra du månar om. Det handlar inte om att du ska ha de bästa bitarna, komma först i kön eller äta upp allt godis för dina barn. Det är en mental uppfinning där du alltid berömmer dig själv, klappar dig själv på axeln och analyserar dina felsteg. Att göra tokigt ska inte leda till egenbestraffning utan ransakan och att göra om och rätt.

När jaget kommer först behöver du inte förhålla dig till andra, inte följa efter och inte försöka få andras gillande. Detta spelar ingen roll för en människa som sätter sig själv först. En människa som följer denna minnesregel blir alltid en gladare och trevligare person, en person som alla uppskattar mera. Ju mer du tränar bokstav J desto mer fantastiskt kommer ditt liv att bli.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg