Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Lyckans fundament - del II


Vi fortsätter här i bokstav nummer två i mitt lyckans fundament. Bland mina egenpåhittade minnesregler har vi nu kommit till bokstaven E.

E står för enkelhet. Innehållet i detta ord handlar om att inte komplicera något av det som är viktigt för dig.

I mångt och mycket handlar lycka nämligen om att undvika att överanalysera.

Varför sa hon så? Vad menade han egentligen? Varför såg hon så sur ut? 

Allt bryderi eller ältande av situationer är tidskrävande och energidränerande. Att förenkla kommunikationen i alla relationer till att ta folk på orden och avkräva dem raka besked är underbart. Jag tröttnade på ironi eller elaka inlindade kommentarer och jag är mer eller mindre allergisk mot skitsnack om tredje part som inte är närvarande.

Enkelhet är enkelt. Enkelhet är bra. Enkelhet är lugnande.

Enkelhet i samtalen. Rak kommunikation. Mena vad du säger. Säg inget du inte menar. Prata helt enkelt inte smörja. Förvänta dig detsamma tillbaka och om du inte får det - strunta i att göra en stor grej av det utan bara släpp det. Överanalysera inte vad andra uttrycker.

Enkelhet innehåller också att förenkla allt från jobb till plikter. Egentligen är allt komplicerande bara en märklig och tröttande mänsklig åkomma. Eller som Albert Einstein möjligen uttryckte det:

There are 5 ascending levels of intelligence: Smart, Intelligent, Brilliant, Genius, Simple.

Mycket av vårt välmående bor i enkelheten, liksom lösningar på problem och bekymmer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg