Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Månadssummering 2016 juli


Lata dagar och grillkvällar i solnedgång. Semester och ledighet. Pengarna har flödat i högre grad mot restaurangbesök och semesteraktiviteter. Det är dyrt att vara ledig men på ett annat sätt än i jobbtider, dock inget som bekymrar mig. Det är trots allt denna tid på året som familjen i någon mån är samlad samtidigt och hinner med att umgås otvunget och lugn och ro.

Finanserna i stort ter sig ljusa. Goda intäkter som kompenserat bra för lite högre kostnader. Jag använder så som många vet budgetverktyget You Need A Budget och har nu på ren inspiration och nöje lagt om mina huvudkategorier till Lyxfällans. Tyckte det kunde vara kul att jämföra med människor på glid. Visst är det en aning sjukt?

Så hur såg det ut när huvudboken för juli stängdes och förseglades?

Guldhönan har ätit upp sig en del och fått lite guldkorn att knapra i sig. Idogen har stått för ett riktigt ryck i portföljen och i stort har det hela rört sig i rätt riktning. Portföljen är likvid till 43% då jag är lite försiktig nu under sensommaren. Dessutom är jag ledig och vill vila mig i form. Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 4,54 procent. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något bättre prognos än tidigare.

Skulderna ökade! Det är ovanligt för familjen Penning och beror på vidlyftigt leverne. Skulderna ökade med 0,13 procent under månaden och för helåret är prognosen något bättre - trots allt - med 4,02 procent. Nedåt, alltså.

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 23,48 procent jämfört med förra månadens 21,80 procent. Målet för 2016 är fortsatt 28 procent i soliditet som motsvarar ett belopp på 365 361 kronor.

Skuldsättningsgraden är 409 procent jämfört med månaden innans 458 procent. Årsmålet är nedjusterat att nå  351 (374) procent.

Break even mellan kapital och skulder flyttas bakåt till 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

Skuldernas avbetalningstakt är något bättre denna månad och 107 912 (106 309) kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg