Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Månadssummering 2016 maj


Jag ska inte klaga. Inte då. Men det är väldigt mycket sommar nu. Maj månad är knappt förbi och juni knappt i startgroparna. Jag svettas och lider och är trött och varm. Men jag klagar inte. Nej, jag njuter och våndas i en ljuv och ångestfylld kombination. Om två veckor slutar barnen skolan och sedan har de sitt efterlängtade sommarlov. Det tycker jag de är värda.

Dags att summera finanserna. Det har varit en bra månad, inget tal om annat. Jag ligger väldigt defensivt placerad nu med ungefär 30 procent i aktier och resterande i korta räntepapper. Huruvida jag missar en stor uppgång under sommaren återstår att se men det här är strategin jag följer - jag har sommarlov. Så hur gick det?

Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 6,89 procent vilket är mycket bra. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något förbättrad prognos.

Skulderna minskade med 0,23 procent under månaden och för helåret är prognosen något sämre 3,98 procent.

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,08 procent jämfört med förra månadens 19,58 procent. Målet för 2016 är fortsatt en soliditet på 28 procent - 10 procent upp eller ett något högre belopp på 3360 296 kronor.

Skuldsättningsgraden är 474 procent jämfört med månaden innans 510 procent. Årsmålet är nu att nå 353 procent.

Break even mellan kapital och skulder nås fortsatt under år 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre än tidigare och 106 858 kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg