Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Orkar inte


Att göra förändringar i sitt liv kräver tid och energi. När jag springer i hamsterhjulet och ständigt jagar efter egentid blir det gärna soffan framför TV:n så som tröstande napp. Jag är tröttkörd för ofta och för länge. Utan ett skärpt huvud är det hart omöjligt att upparbeta en plan och än svårare att genomföra den. Känner du igen dig?

För att skapa lite mer lycka i sitt liv behövs det därför garanterat lite städning och upprensning i tillvaron. Jag är ingen minimalist och strävar heller inte efter det, däremot uppskattar jag förenklingar - att inte göra saker och ting svårare eller omständigare än absolut nödvändigt. En komponent i detta är effektivitet: en uppgift ska inte dras ut på utan planeras i både tid och rum. Som en fotnot kan jag rekommendera Todoist.

Åter till den röda tråden. Mitt råd är att planera - avsätt tid i kalendern till de tyngre besluten när du är pigg, exempelvis på helgförmiddagen. Rutinuppgifter så som städning eller liknande behöver du inte huvudet till så ta detta när du är lite mer sliten. Att hasa fram med snabeldraken kräver inte så mycket. Däremot behövs dina mentala förmågor för att hantera din tillvaros stora beslut - att frigöra tid och ork.

Hur mycket av din tid är din egen? Antagligen mindre än vad du önskar. Därför är ett tips att lära dig säga nej till saker och ting som tar dig från dig och de människor som verkligen betyder något för dig. Sluta att köp nya tidskrävande prylar och börja istället att sälja av. Mindre saker är större frihet även om det låter märkligt. Är du osäker så ställ undan skräpet i ett undanskymt skåp. Om du inte använder det på låt säga ett år så låt det få lämna din hemmasfär.

Nyckeln till energi är kost, träning och sömn. Vurma om dessa. Gör det till goda vanor. Unvik alkohol, tobak och skräpkost. Då är det hart omöjligt att inte bli piggare, gladare och mer beslutsam. Och det är verkligen klokt och effektivt att ständigt i tanken ha funderingen kring hur du kan göra något enklare och på kortare tid - för oavsett så är det med dina livsminuter du betalar.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg