Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Slösa är sunt


Att lägga ut stora belopp och att känna att det var värt varenda öre - är det inte så man ska spendera? Jo, det är det. Att lägga undan slantar varje månad och att sedan förbruka en stor del av dem, det gör vi utan att tveka i familjen Penning. Att förslösa är härligt!

Det finns ingen mening i att må dåligt över att använda sina pengar - så länge de åtgår till dina valda prioriteringar. Hos oss är det exempelvis upplevelser och semesterresor som får lov att kosta. Att unna sig och njuta av besparingar är härligt medan att slösa bort dem på meningslös konsumtion är det motsatta. Men hur ska man kunna avgöra skillnaden? Jo det är ganska så enkelt.

Om du känner ånger eller skuld, ångest eller nedstämdhet efter att du använt dina pengar till något - då är det fel. Samma känslor kan också komma fram om du konsumerar i linje med dina prioriteringar men med lånta fjädrar. Det är tillbaks till det dåliga samvetet som faktiskt är din bästa kompis.

Sedan så måste du faktiskt rannsaka dig själv de tillfällen du känner konsumtionsångest. Det är ingen mening med att gå runt och må dåligt. Det är bara att sakta ned, analysera vad som gick fel och sedan göra om och rätt. Det är till att borsta av sig dammet och resa sig igen.

Så sluta bara upp med att göra eller köpa sådant du egentligen inte vill göra eller ha. Använd slantarna till det du vill. Till det du verkligen vill. Då mår du garanterat prima även om månadslönen tar slut i förtid. Det gör min varje månad - en stor del sparas nämligen undan för framtida slösande. Eller används till amorteringar. Det känns så himla fint!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg