Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Vanor för rikedom


När jag och frugan i forntiden studerade, bodde i en liten lägenhet och inte hade några barn så fungerade ekonomin utmärkt - små inkomster och små utgifter som kompletterade varandra finfint. Idag är inkomsterna betydligt större liksom utgifterna. De tenderar att hålla varandra i en omfamning, inkomst och utgift. Vi är duktiga på att hitta nya utgifter till de ständigt högre inkomsterna - dumt och obegåvat.

Det går egentligen inte att ursäkta. Pengar är sällan problemet eller avsaknande av dem. Pengar är ändliga i en privatekonomi. Om vi inte inser detta då är det också enkelt att strunta i de svåra besluten. Du behöver inte prioritera mellan det ena eller det andra - nej, du kan ta båda! Och lösa den finansiella ekvationen senare. Och lösningen på detta tenderar att bli att jobba mera! Usch och fy!

Utan disciplin att hantera en begränsad mängd slantar i en budget blir det skakigt. Kanske är det en paradox men genom att sätta upp gränser så skapar du frihet. Det är inte så dumt att resonera som så att man aldrig har mer än en viss summa pengar att spendera månatligen. Då kommer prioriteringsförmågan och kreativiteten i besluten.

Pengar är inte problemet. Pengar är alltid begränsade. Problemet är utgifterna. Och de kan bli oändliga.

Vad ska man då hitta på? Jo, de tre vanorna nedan ska mutas in och göras till självklarheter.

Allt som mäts kan förbättras. Att skjuta från höften är vanskligt. Vana ett är spårbarhet - varenda krona du spenderar ska dokumenteras och följas upp, lämpligen i något kompentent budgetverktyg. Allt ska redovisas. Resultatet blir bättre beslut och medvetenhet.

Köp en annan dag. Vana två är att vänta. Vill du köpa något - avvakta. Vänta en eller två dagar. Eller veckor. Skriv ned det du vill köpa på en lapp eller något. Och vänta lite till. Jag garanterar att det mesta på den där listan till sist aldrig blir inhandlat.

Och när du sedan har spårat varje slant och du har väntat i evinnerliga tider på att få köpa - då kommer den sista vanan som är att granska. Titta på din budget. Hur gör jag? Håller budgeten? Behöver den justeras? Vilka ändringar behöver jag åta mig? Vilka är vanorna och ovanorna i konsumtionsmönstret?

Slutligen - ge fan i att nyttja tobak! Rikare än så blir ingen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg