Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Bra mat är prisvärd


Att spara pengar på mat är ett effektivt sätt att få mer slantar över. Men det är inte bara det - matsvinnet är i sig ett miljöproblem, ett etiskt bekymmer och rent slöseri. I snitt slängs 45 kilo mat och dryck per svensk årligen. I pengar handlar det om åtminstone tretusen kronor.

Kyl och frys gör livet lätt. Vi behöver heller inte hamstra utan det finns mat i butiken - varje dag. Konserver är bra mat och även all torrmat som kan förvaras mycket länge. Att lära sig att inte vara kräsen är också en fördel. Eller som smålänningen säger: hungern är den bästa kryddan och det finns vetenskapliga belägg för det. Dessutom blir man inte fet och dryg av att inte äta jämnt och ständigt.

Här kommer några av mina bästa tips för att spara pengar och miljö:

  • Ställ matvarorna i datumordning i kylen - äldst längst ut och närmast. Gäller framförallt mjölkprodukter, fisk och kött.
  • En regelbunden inventering för och kolla längt in i kylen. Man kan hitta hemskheter också som tyvärr måste sjöbegravas.
  • En färdig matkasse är faktiskt effektivt - utan svinn. Storpack är inte för alla. Att att köpa på sig och sedan inte göra av med är inte bra, speciellt inte om man kört med fetkombin till stormarknaden och fyllt bilen.
  • Frys in rester som inte ska gå åt under de närmaste dagarna. Rester är annars lätt att glömma bort i hastigheten och drabbas snart av grön påväxt.
  • Köp mat med kort datum. Ska det lagas ganska omgående är detta bra för din plånbok och att maten inte heller slängs i butiken.
  • Bäst-före-datum är en rekommendation utan förankring. Det finns massor med faktorer som gör mat otjänlig men detta datum är inte ett av dem. Titta, lukta och smaka - vi har sinnen av en anledning.
  • Har du mat över som inte tycks gå åt - laga en rätt efter egen uppfinningsrikedom. Det kan bli gott eller så blir det mindre gott. Bättre än att slänga. Lite tips finns här.
Pengar som man bara slänger - det är slöseri för allt och alla.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg