Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Månadssummering 2017 augusti


Mitt inlägg häromdagen rönte ett visst intresse då jag förordade ett privatekonomiskt liv utan en buffert. Jag tror att jag kanske var en aning otydlig med vad jag menade - och det var att en buffert kan finnas på andra ställen än på ett nollräntekonto. Ni som arbetar med You Need A Budget vet att konton är utan mening i denna moderna budgetform och detta gäller även sparande. I sin extremform kan allt finnas på ett enda konto. Jag lär återkomma till varför det är så.

Nu är vi inne i ett normalläge när det gäller inkomster. Det känns bra det med. Jag och fru Penning arbetar fortsatt 100% heltid som inte känns i närheten så behagligt.

Jag var för första gången i mitt liv sjuk under sommaren och sjukskriven under åtta dagar. Förlusten i reda kronor kompenserades dock av semesterersättningen så vi kom relativt sett smärtfritt undan. Vad som stör mig mer är att jag fortfarande inte är helt kurant - det är så enkelt: är man frisk är livet egentligen mycket enkelt på alla sätt, är man sjuk påverkar det allt negativt.

Aktiesparandet blev 6 000 kronor även om det inte blir några investeringar av den typen för stunden - de läggs till kassan så länge.

16 000 kronor gick till bilinköpskassan. Möjligen skjuter vi på köp av en nyare bil till våren, det beror delvis på hur besiktningen går.

Ungefär 12 000 kronor överförs till vårt semesterkonto.

Bil numero uno - familjebilen - har tyvärr drabbats av en defekt som kommer att kosta 5 500 kronor att åtgärda. Ett antal telefonsamtal till olika verkstäder, där prislappen som mest nådde 11 000 riksdaler, så valde vi den billigaste. Jag tror inte att en fristående verkstad är sämre än någon av kedjorna.

Guldhönan har stått och stampat. Jag har inte tjänat några pengar alls på börsen. Å andra sidan har jag inte förlorat några heller. Är mycket defensivt placerad nu med tanke på det stundande dödkorset som ser ut att inträffa senast fredag - om inte något radikalt positivt sker.

Jag letar mindre värden under tiden. Lendify och Sparlån har varsin kassa där avkastningen möjligen kan nå en 7-8 procent. Spiltan Högräntefond håller ett större belopp som i år gett drygt 4 procent. Lite guld och silver som hedge har dock inte rört sig närmnvärt.

Jag har börjat med att låna ut lite pengar via Kiva - så kallade microlån för att hjälpa och stötta människor i fattiga delar av världen att kunna starta företag eller på andra sätt bidra till en egen försörjning. Jag tror att detta är något av det viktigaste vi kan göra istället för att enbart passivisera människor med bidrag och understöd. Mitt första lån går till en äldre armenisk bonde som behövde ett lån för att köpa 2 grisar. Det ska bli spännande att följa. Och vad är 250 kronor för mig? Eller dig, förresten? ;-)

Knowing that someone out there wishes the best for you is enough to give you drive to achieve your dream. - Sammy, a Kiva borrower in Kenya.

Kapitaltillgångarna steg med rejäla 3,6% eller 29 969 kronor. Framgent hoppas jag på ett månatligt snitt på drygt 2%.

Skulderna sjönk.. ..inte. Rejält högre kreditutgifter gav att skulderna steg med 0,03% eller 814 kronor. Tillfälligt hack i kurvan bara.

Skuldsättningsgraden sjönk till 316% från 328% föregående månad.

Skuldkvoten är fortsatt 347%.

Räntekvoten är  4,74% jämfört med föregående månads 4,78%.

Balans mellan skulder och tillgångar kan nås under 2024.

Njut av sensommaren.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg