Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Deklarationsdags


Jag minns som barn när mina föräldrar var igång med deklarationen - det var då hektiska dagar. Mor var en vanlig löntagare men några förtryckta blanketter fanns inte utan allt skulle på egen hand fyllas i och beräknas rätt. Far hade eget företag med anställda därtill så hand deklaration var av en annan dignitet. Det var lite spännande, ungefär som jag inbillade mig att det kunde vara på en tidningsredaktion inför nattens nytryck - det var bråttom. Kvällen före sista inlämningstid vid midnatt var bråd och avslutades med att far for iväg med bilen till skattekontoret och lämnade in papprena i en lucka - och där var ofta en bilkö.

Förr var kvällstidningarna fulla med deklarationsbilagor av tips kring avdrag och annan spännande läsning. Numera är deklaration en helt annan, och synnerligen avmätt, övning. Allt är i princip förtryckt för den vanlige medborgaren. Några få avdrag kan möjligen stämplas in men inte är det mycket mer än så.

Min egen deklaration dök upp i Kivra som ett elektroniskt dokument att läsa på datorn. Något av nytt intresse? Jo, några små ting:
  • 4 procent av mina inkomster kom från sidoverksamheter.
  • Skatten på bostadsuppskovet uppgår till irriterande 1,67 procent.
Mitt största avdrag är, som vanligt, resorna som jag gör med egen bil. Miljöovänligt men nödvändigt då de allmänna kommunikationerna är dåliga. När ska våra folkvalda inse att det kostar med en omställning? Enbart piska fungerar inte utan morot behövs. 


Om jag bjöd på 30 minuter om dagen för att med buss eller tåg kunna nå min arbetsplats - utan större risk för förseningar - och kostnaden för mig var densamma så hade jag bytt transportmedel. Ännu bättre vore det ju om det som idag var billigare. Men det kan omöjligt få vara det om kommunikationerna i sig brister. 

För min del får de också gärna införa progressiva beskattningsnivåer på bilars vikt och förbrukning - småbilar är tillräckligt, det behövs inga monster-SUV:ar på vägarna. 

Företag borde också kunna få subventioner för investeringar kring distansarbete - med all modern teknik av idag så behöver vi ju inte resa så mycket till och från jobbet - inte heller affärsflyga världen över.

Nu måste jag tyvärr vänta några dagar till innan jag kan deklarera på riktigt. Har hörde att de som brutit Bitcoin och tjänat pengar på det kan dra av elkostnaden i deklarationen - spännande men överkurs för mig.Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg