Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hur gick februari?


Februari är en kort månad - kul för mig men mindre för min arbetsgivare då månadslönen är densamma. Jag har jobbat hemifrån flera dagar i slutet av månaden då det blev snökaos i Skåne. Det är behagligt på ett sätt att göra detta men också lite långtråkigt med bara sig själv och katten som sällskap. Även den första mars blev en dag i hemmets hägn - det snöar och snöar och snöar.

Löner och intäkter blev en vacker läsning samtidigt som vi inte sköter oss så som vi borde. Det totala sparandet nådde 28 procent vilket är långt efter målsättningen på 52 procent. Värdet på sparandet ökade med 2 procent och vi hade en mindre värdeökning i innehaven.

Innehaven i sparandet består av aktier och fonder men också en del pengar i Lendify och Sparlån. Huruvida detta är en bra 'diversifiering' är osäkert men fungerar så som en risksänkning och en garanti för bättre nattsömn.

Skulderna arbetar vi oförtruget vidare med - sådant är enkelt och riskfritt. Amorteringen totalt var 15 272 kronor och vi sänkte skuldsättningen med 0,59 procent. Meningslöst? Icke då - många bäckar små som vi gamla gubbar och gummor brukar säga.

Vårt kapital uppgår nu till 25 procent av våra skulder, skuldkvoten till 340 procent och räntekvoten till 4,5 procent.

Prognosen för året är att nå 28 procent högre kapitalinnehav och drygt 4 procent lägre skulder än vid slutet av 2017. Kapital av skulder ska nå 34 procent.

Utfallet för 2017 sedan mätningens start 2011 - året då vi flyttade - lyder att kapitalet ökat med 127 procent och skulderna minskat med 18 procent.

Under 2023 ser det ut som om kapitalet kan överstiga skulderna.

Jag funderar ibland på just skulderna och då i synnerhet bolånen som är de helt överskuggande. Vad anser ni? Vid vilken nivå på skuldsättningen bör man dra ned på amorteringen? Vid femtio procent av marknadsvärdet? Ska man fortsätta att amortera? Sådant funderar jag på ibland.

Må väl i vinterlandet!

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg