Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Indexkramare


Om du, liksom jag, saknar tid att ägna dig åt trading - vad gör du då? Du kanske gör som just jag gjort -försöker hinna med det ändå på fikaraster eller efter jobbet. Ju större risker desto viktigare att ha ögonen öppna. Tittar jag historiskt så är min egen börskurva bitvis fantastisk men på fem år har jag inte presterat bättre än index - trots köp och i sälj i parti och minut. Bortsett ifrån att tiden inte räcker till, det är fullt möjligt att jag helt enkelt är för dåligt rustad för börshandel.

Slit och släp ledde mig till?
Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat. Så är det. Det finns faktiskt en liten synnerligen läsvärd bok med det namnet, dessutom. Och jag vill inte syssla så mycket med annat utan ägna mig mer åt att leva. Så går mitt resonemang och jag har vidtagit åtgärder - jag handlar modest med aktier numera och nettoköper fonder i större utsträckning. Med en avvägd mix av passiva indexfonder och aktiva globalfonder låter jag mig följa med strömmen. I den pott som är den gamla ursprungliga Guldhönan finns två fonder i en jämn fördelning:

  1. Coeli Global Selektiv 
  2. Länsförsäkringar Global Indexnära.
Hönan är inte längre ensam i hönsgården utan det finns mera, så som Alvestaglass, Escapat och Urban Green - tillsammans ungefär 6 procent av kapitalet. Därtill finns Spiltan-aktien med c:a 5 procent. Sparande i Lysa finns också samt både Sparlån och Lendify. Sammantaget så är sparandet ur mitt perspektiv väldigt passivt - det finns inte mycket som jag behöver ägna mig åt. Och jag ligger 4 procent plus hittills i år vilket jag känner mig nöjd med. 

Min fånigt enkla slutsats - som passar mig - är att livet är viktigare än att tjäna ännu lite mer pengar. Hur värdera insatsen kontra utfallet? Jag duger nog bäst som passiv sparare. Och så hinner jag med lite mer kul.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg