Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Passiva lån


Idag ligger familjen Pennings bolån på 1,6 procent rörligt. Jag vet inte hur många gånger i ordningen som vi bråkat med banken kring överenskomna rabatter som sonika tagits bort och i trista förhandlingar kring densamma. Jag måste erkänna att jag börjat tröttna. Min bank tjänar bra med pengar på mig och fru Penning.

Så vad göra? I ett nyckfullt infall anmälde jag intresse till det enkla lånet. Utan att vara påläst så blev det en impuls att göra det då en effektiv ränta på 0,96 procent sken som guld i solen. Ett snabbt överslag och efter ränteavdrag skulle en sådan ränta innebära 9 923 kronor sparat per år - en 60-procentig besparing. På tre år motsvarar detta en hel skattad månadslön för fru Penning!

Att det enkla lånet både rosas och risas är nog inte så konstigt. Storbankerna borde dock höja på ögonbrynen och dessa nya aggressiva aktörer torde röra om i grytan. Men vad innebär det i praktiken? Och vem på banken ringde finansinspektionen?

Om nu det enkla lånet blir en realitet och OM familjen Penning erbjuds låna - vad innebär det i praktiken?

En sak jag omedelbart kan se är att vårt bolåneskydd, som är av Handelsbankens äldre modell, som skyddar oss tills 65 års ålder är en saga blott. Det borde då finnas alternativ att betala för om man så önskar. Kallas det livförsäkring? Men vad kostar det?

Tydligen binder man på tre år - men vad händer sedan? Enligt hemsidans information så kommer de kontakta oss i god tid före bindningstiden löper ut. De gör då en enskild bedömning av vår ekonomiska situation. Vad innebär det? Beroende på vår situation diskuteras en eventuell förlängning. Det känns vagt och osäkert - en märklig löptid. Men kanske jag är för försiktig?

Tillväxten i de svenska hushållens skuldsättning fortsätter att öka och ligger på stadiga 7 procent årligen. Familjen Pennings skuldsättning minskar med 3 procent om året - kanske det är därför kommer billigare alternativ för oss som har stabil ekonomisk grund?

Nu blir det lite påskhelg - hoppas ni får det finfint!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg