Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Prislöst


Pris är vad du betalar och värde är vad du får. 

En gammal, trogen sanning som lätt glöms bort. Att tänka i termer av pris och värde är dock något att beakta. Ta exempelvis extremen att köpa en ny personbil. Onekligen finns det ett pris som ska betalas - direkt eller indirekt - men hur många väljer att göra en check av värdet? Du byter kanske in en äldre bil och då skulle värden kunna vara att du får en driftsäkrare bil med lägre bränsleförbrukning. Ett annat värde kan vara att det är kul med en ny bil och att den luktar gott. Det kan också visa sig att värdet inte står upp i förhållande till priset? Kanske priset blir lägre i framtiden?

Vad som ytterligare gör ett pris på en vara eller tjänst besvärande är alternativintäkten. För om jag inte köper nu utan låter pengarna arbeta åt mig istället? Vad innebär det på ett års sikt? Fem år? Tio? Det kanske innebär att den där bilen du inte köpte gjorde att du kunde gå i pension tre år tidigare? Pris och värde är en underbar kombination!

Vad är det för skillnad på vad du köper mot vad du får i slutänden? Att betala ett belopp säger ingenting om vi inte har detta kopplat till våra förväntningar. Höga förväntningar tenderar att göra att vi betalar dyrare än vad kanske det slutliga värdet blir.

Mycket finns det som har ett stort värde men är utan pris. Naturen - skogar, sjöar, hav, berg och skogar - har vi i Sverige likt få andra länder. Prislöst men oändligt värdefullt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg