Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Överlevnad


Alla vill ju ha mina pengar så det är en ständig strid. Räntekostnader är en sådan. Jag har skickat in en intresseanmälan till det enkla bolånet.

Det handlar ju om en hel del pengar som vi kan spara - i runda slängar tiotusen kronor per år - men även kanske också ett bättre förhandlingsutrymme med befintlig bank, vem vet? Att det skulle undersökas var iallafall inte ett tveksamt beslut.

I själva intresseanmälan loggar man in med Bank-ID och information kring ens befintliga bolån hämtas från banken - och det borde ju faktiskt plinga till någonstans i deras system. Bra att de i så fall vet om att vi flörtar med andra.

En liten sten i skon är dock det förmånliga låneskydd som ingår för oss och som faktiskt gäller tills vi fyller 65 år. Halva bolånet löses i så fall och det är i sig en trygghet för parten som överlevde. Att räkna på värdet av denna försäkring är svår eftersom vanliga livförsäkringar vanligtvis har en premie som ökar över tid och blir rejält mycket dyrare närmare pensionsåldern.

Samtidigt så finns det en poäng med att kanske inte alls behålla någon livförsäkring framgent? Guldhönan® torde kunna parera vad helst efter sextio fyllda.

Allmänna änke- och pupillkassan som är ett litet men solitt försäkringsbolag har ett intressant upplägg med återbäring. I princip skulle jag och hustrun kunna försäkra oss gratis, och dessutom få en mindre återbäring, under femton års tid motsvarande ett utfallbelopp på en miljon kronor.

Baksidan är då att premien i så fall behöver betalas så som ett engångsbelopp på c:a etthundranittiotusen kronor. Under denna femtonårsperiod skulle vi samtidigt spara ungefär etthundratrettiofemtusen kronor i lägre räntor - förutsatt att ränteskillnaden består.

Inte helt enkelt att ta beslut som är entydigt rätt. Helt klart är dock att all konkurrens mot storbankerna är av godo för alla oss bolånetagare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg