Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Små förändringar


Att shoppa är inte av ondo utan ganska kul. Idag fyndade jag en linneskjorta inför sommarens varma dagar med goda vänner som sällskap och ett blåtandsheadset för att njuta av Spotify och poddar utan sladd. Utan shopping snurrar inte samhällsmaskineriet så jag tycker absolut att man ska konsumera - men med en budget som stöd och hjälp.

Ibland talas det om en 50-25-25-regel. Den betyder att alla nödvändiga behov ska rymmas inom 50 % av inkomsterna. De båda 25-posterna är sedan sparande respektive nöjen där shopping får anses ligga i den senare posten.

Ännu bättre är att spara 50 % av inkomsterna och sedan då och då pytsa ut en slant från sparandet till konsumtion. Då blir det både en skvätt avkastning på slantarna och en viss aversion mot att ta ut pengar till ändamålet. Det blir då kanske en annan fördelning likt 50-30-20? Konsumtionspengar som kräver att du måste göra ett uttag från ett sparkonto eller liknande tenderar att bli lite jobbigare än att ha pengar på ditt lönekonto där de inte jobbar alls.

Jag kan bli lite lycklig en eller ett par dagar efter några inköp. Det är dock ingen varaktig känsla så jag behöver agera klokt när det ska shoppas - det måste finnas ett behov att fylla och inte bara en känsla att upprymmas i. Studier visar nämligen att både lottomiljonärer och olycksoffer återgår till sin ursprungliga nivå av lycka efter en tid - varken positiva eller negativa händelser påverkar oss om vi är lyckliga eller ej i våra liv.

Men vilka erfarenheter har då, om några, en effekt på om vi kan bli lyckliga? Tja, det är då inte miljoner kronor vunna på lotto eller ens hårt intjänade under lång tid. Nej, det är så mycket mera småaktigt än så.

Vägen till lycka är små förändringar i din vardag - att få mera sömn, motionera, ta en promenad i naturen och kanske meditera eller filosofera lite. Lyckan finns i att läsa böcker - för att lära sig nya saker eller bara för att fly vardagen för en stund. Lyckan finns i att göra saker som man tycker om och att vara tacksam över vad man faktiskt har. Ja, lycka finns till och med i ett leende - ditt eget. Lyckan finns i de små, enkla ögonblicken - en solig dag, gröna skott i planteringslådan, vågor mot strand.

Lyckan finns också i att vara bra eller god eller snäll. Att vara givmild. Att vara omtänksam. Att vilja ge och ställa upp. Lyckan finns i att inte jämföra med andra. Lyckan finns i att ta hand om sina relationer med partner, barn, släkt och vänner.

Men att shoppa då? Finns det inte lite, lite lycka att hämta där? Jodå, det gör det - men tyvärr inte i varken linneskjortor, headset, bilar, handväskor eller skor. Konsumtion i upplevelser slår prylar alla dagar i veckan. Just att köpa saker tenderar att skapa ånger och ångest - något som sällan sker om du köper biljetter till en konsert, åker på semester eller tar pianolektioner.

Erfarenheter skapar en beständigare lycka och den kan till och med öka över tid. Så komplicera inte ditt sökande efter välmående eftersom det är de små enkla tingen som betyder mest. Lycka kan vara de små vanor du lägger till i ditt liv. Och eftersom livet egentligen inte är något annat än en serie av ögonblick - stora och små - så är det också i dessa som allt underbart finns.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg