Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Stormsäkra


Börsen ska fortsätta upp tills motsatsen är bevisad säger en prisad och aktuell person som kan mycket om aktiehandel. Och det låter ju trevligt minst sagt. Däremot så är var och en sin egen lyckas smed och måste följa sin egen väg. Att gå en kurs och lära mer är bra, att läsa böcker och blogger detsamma. Men alla har sina egna unika förutsättningar och behöver göra sin egna hemläxa. Därför kommer heller aldrig diversifiering att bli omodernt.

Det kallas ibland att inte lägga alla ägg i samma korg. Att fördela ut riskerna och att hantera både upp- och nedgångar. Många som idag sparar via börsen har aldrig sett en krasch och har ingen susning om vad det innebär mentalt. Vi har en lång uppgång bakom oss då det har varit mer än lätt att tjäna pengar men förr eller senare vänder det nedåt så som alltid förr.

Är du riktigt långsiktig behöver du aldrig gå ur börsen utan ägna dig åt livet istället men vi som har en sparhorisont där vi vill ta ut pengar inom, låt oss säga 10 år, behöver ha en strategi som lämpar sig för detta. Pengar i olika korgar med olika risk är min strategi.

Det som jag en gång kallade Guldhönan är nu inte ensam längre. Hon är dock ett ISK med en fördelning av 90 % aktiefonder och 10 % räntefond. Aktiefonderna är två till antalet - Länsförsäkringar Global Indexnära så som passiv del och Coeli Global Selektiv som aktiv. Vi månadssparar i Guldhönan och fördelar om vid lämpliga tillfällen så att 10-45-45 bibehålles på ett ungefär. Hittills i år ligger Guldhönan på 8 % i uppgång. Guldhönan utgör 37 % av den totala skattkistan.

Guldhästen är av förklarliga skäl inriktad på Spiltans aktie och utgör 5 % av alla guldpengar. I Guldhästen finns inget aktivt sparande utan jag köper möjligen mer vid de rätta tillfällena. För mig är detta ett helt passivt sparande där jag läser årsredovisningen och är nöjd med det.

Guldbollen är detsamma som Brocc och Guldlådan är Lendify. Båda är, som ni vet, utlåning mot privatpersoner och utgör 7 respektive 11 % av skattkistan. Avkastningen ligger rullande på c:a 8 % respektive 5 % årligen. Ibland sätts det in eller annan slant här. Dessa konton kommer att avvecklas i takt med en kommande nedgång och investeras i aktiemarknaden.

Guldlampan är kontot hos Lysa och motsvarar idag 26 % av skatterna. Här görs ett månatligt sparande och fördelningen är 55 % aktier och 45 % räntor. Hittills i år ligger avkastningen på 4 %.

Guldpippin motsvarar 8 % av allt guld och är min investering via Pepins där Alvestaglass, Escapat och Urban Green är de ingående aktierna. Här sker inget nysparande just nu utan avvaktar eventuella nya intressanta investeringar.

Guldhamstern är lite kontroversiell. Detta är ett månatligt sparande i Handelsbankens fonder så som i ett led att lättare förhandla bolåneräntor. Mer om detta i ett annat inlägg. 4 % av skatterna ligger här.

Guldtigern är investeringar via Trine i solceller i Afrika. 2 % av skattkistan finns här. För en bättre värld och en liten avkastning är mina tankar. Årlig avkastning på runt 8 %.

Slutligen är Guldkotten våra investeringar i människors ambitioner att försöka själva - via Kivra. Ungefär 1 % investeras här och jag räknar inte med att ens få tillbaka insatsen.Jag känner mig nöjd med de fördelningar jag har - alla pengar avkastar men i olika omfattning. I min blygsamma plan ska den årliga avkastningen i genomsnitt vara 6 %. 

Har du en diversifiering?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg