Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Ditt högre syfte


Jeff Bezos, som är grundaren av Amazon, har för vana att varje år skriva tankvärda brev till sina aktieägare. I hans senaste alster uppmärksammades speciellt en rad av media: något jag älskar med kunder är att de är evigt missnöjda. Deras förväntningar är aldrig desamma utan de ökar ständigt. Spännande, minst sagt - kunder, det vill säga vi alla, vill har mer och bättre. Ständigt. Men har vi funderat över priset?

Det här är nämligen samtidigt ett recept för ett eländigt liv. Saker vi idag tar för helt självklara var för varje tidigare generation omöjligt att ens föreställa sig. Och allt som för oss är självklart skapar gärna frustration när det inte faller ut som förväntat. Sann rikedom är inte fler och bättre prylar utan förnöjsamhet med vad vi redan har - något som dock är konsumtionens värsta fiende. Att vara snål med sina förväntningar är sunt. Vidlyftiga sådana leder lätt till en känsla av fattigdom eller tomhet och det blir ju ingen glad över.

Att inte önska något annorlunda eller bättre är klokt. Att hoppas på att problem ska försvinna är obegåvat. Att istället fokusera på sin inre styrka och vad man kan göra åt situationen är istället receptet. Ännu bättre för sin inre lycka är att fokusera på andra människor och vad de behöver istället för sin egna önskningar och behov.

Ingen är perfekt men att ta ansvar för sina egna misstag är en dygd. Det finns inget värt att förneka för sig själva. Misstag har konsekvenser och vi ska ta dessa med jämnmod och acceptans. Istället handlar det om att ständigt träna sina svagheter och bli bättre.

Var rädd om din tid. Vilka möjligheter ska du ta dig an mot vilken kostnad? Behöver du det som du jagar? Är en tävling värd sitt pris? Varför tar du denna strid? Behöver jag vara något annat än den jag är? Jakten på saker, berömmelse, bekräftelse och status kostar alltid - det är inte gratis. Tid är oftast det första offret. Att vinna en strid kan vara nästan lika illa som att förlora den.

Vi som av slump är begåvade med rikedom och resurser är också ålagda ett stort ansvar att hjälpa andra med sämre möjligheter. Det är vår plikt - att åsidosätta vår själviskhet och istället tjäna ett högre syfte. Framgång och berömmelse är inte värt mödan för att bli en lycklig människa. Din egen lycka är nämligen starkt förbunden med andras. Vårt syfte är att hjälpa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg