Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Syfte och mål


Att ha ett syfte med ett agerande är av vikt. Att skaffat sig en insikt i varför du gör, eller för den delen inte gör, något spelar roll. Vi människor sätter gärna upp mål: en miljon på banken, en chefstjänst eller fyra kilo lättare. Men vad är väl ett mål utan ett eller flera syften?

Det kan vara svårt att skilja mellan vad som är ett syfte och vad som är ett mål. Ett syfte beskriver nämligen varför du utför en viss handling, vad som är motivet för handlingen, varför du behöver göra något och vad som är nyttan med det. Avsaknad av syfte gör att mål ofta faller.

Den är klassisk och förmodligen uttjatat men jag kan inte låta bli att citera Alice i Underlandets möte med Chesirekatten:

Det var en gång en liten flicka som hette Alice, Alice i underlandet. Alice gick på en stig genom skogen, och plötsligt delade sig stigen och blev till två stigar. När hon stod där obeslutsam så upptäckte hon Cheshirekatten i ett träd och bad honom om råd:

”-Kan du vara så snäll och tala om för mig vilken stig jag ska välja?”
”-Det beror på vart du ska”, svarade katten.
”Det spelar inte så stor roll”, svarade Alice. 
”-Då spelar det inte så stor roll vilken stig du tar” fick hon till svar.

Det är svårt att ha ett syfte utan mål men det fungerar tvärtom - du kan ha ett mål utan syfte. Tyvärr har du då tappat något på vägen eftersom en miljon på banken, en chefstjänst och fyra kilo lättare kan visa sig vara bortkastad tid och energi.

Varför sparar jag? Varför vill jag bli chef? Varför vill jag bli smalare? Det är här resan börjar och inte där borta där målet uppnåtts. Finns det inte svar på dessa frågor, då spelar det faktiskt inte någon roll vilken väg du tar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg