Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hur blir man miljonär?


Av barn och dårar får vi höra sanningen, sägs det. Vi andra har svårt för sanningar och då speciellt de besvärande. Och det är dessvärre så att vi inte bara ljuger för andra utan även oss själva. Vi är helt enkelt opålitliga.

Många människor säger sig vilja bli rika - och det är en sanning för dem. Att sträva mot rikedom, däremot, är desto svårare och det är här livslögnen visar sig. Att nå en miljon kronor i besparingar, exempelvis, är i teorin uppnåeligt för det stora flertalet. Anden är villig men köttet svagt?

Vi vet många gånger vad som är rätt för oss men ändå förmår vi inte att leva upp till vår övertygelse. Det kan också hända att en människor ger upp, ger upp de goda idealen och nöjer sig med att leva för dagen. Men snack är billigt, prat är gratis. Att prata är inte att agera utan en lögn vi själva utformar. Att agera, däremot, är vad du gör varje dag och de beslut du tar för att komma vidare.

Miep Gies, som riskerade sitt liv med att gömma undan Anne Franks familj undan nazisterna i Nederländerna under det andra världskriget, skrev slutordet i en biografi om just Anne Frank. Och i detta slutord finns essensen av att agera. Gies skriver om sin stora sorg att hon inte lyckades rädda Anne Franks liv men att hon finner tröst i att hon kunde förlänga hennes liv med två år vilket i sin tur ledde till att hennes dagbok kunde nå miljontals människor. Det bekräftar min övertygelse, skrev hon, att alla försök till handling är bättre än inaktivitet. Ett försök kan gå fel men passivitet leder oundvikligen till misslyckanden.

Vad helst du vill uppnå kräver ett agerande, så även rikedom. Jag har inga dårar på lager men här följer några barns tankar kring hur man blir miljonär - och alla ser åtminstone ett agerande i det.

Ella 8 år:
Man får mycket pengar. Man kan vinna på Lotto och man kan spara. Man kan ta sin veckopeng.

Olle 5 år:
Man är fattig från början och sedan finns det en apparat med knappar på. Den kan man trycka på och då blir man rik.

Oliver 7 år:
Man sparar. Man får äta sådant som är billigt. Juice kanske?

Hedvig 7 år:
För att bli miljonär så måste man lära sig det som man behöver lära sig och sen så får man jättemycket pengar av kungen. Sen när andra jobbar och tjänar pengar på jobbet så får de pengar av miljonären.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg