Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Trist


Jag köper en och annan trisslott. Det är ett litet nöje och inte ett hopp om att vinna i första hand. De som hävdar att det är slöseri med pengar får så klart tycka så - men det struntar jag i. Det går att hävda att allt man företar sig med sina slantar är slöseri om de inte sparas för en osäker framtid. Jag anser att det är var och ens rätt att göra vad de vill med sina pengar utan att få pekfingrar i nyllet. Däremot försvarar jag inte mitt beteende.

Det finns en spänning i att skapa en lott. Att vinna är ganska lätt. Det är vinst på nästan var fjärde lott. Det är till och med lättare att vinna 60 kronor än 30 kronor. Vinster upptill 900 kronor utgör 22 % av lotterna och de brukar jag köpa nya lotter för. Å andra sidan har jag aldrig vunnit högre belopp.

Att vinna ekonomisk frihet, däremot, är i princip omöjligt. Det finns fem stycken bland två miljoner lotter som har tre TV-symboler. Då får man åka till TV-soffan och skrapa fram belopp från femtiotusen till fem miljoner kronor. Hur stor chansen är att vinna högsta vinsten här är höljd i dunkel men genomsnittsvinnaren går hem med tvåhundrafemtio tusenlappar - precis det som hobbyskraparen Rutger vann. En chans på två miljoner finns det att får tre klöversymboler som också renderar i tv-besök. Från tiotusen kronor i månaden under tio år till etthundratusen kronor under tjugofem år. Genomsnittsvinnaren når 2 765 000 kronor totalt.

Det finns inget förnuft i att köpa Trisslotter för att vinna stort. Om du är i medelåldern utan allvarliga sjukdomar så löper du faktiskt större risk att dö mellan skrapet och att du hämtar ut vinsten. Rent statistiskt behöver du köpa över trettiotusen lotter innan du får en vinst på tiotusen kronor eller mer - till en kostnad av nästan miljonen. I sig är det högst mänskligt då våra hjärnor är dåliga på att utvärdera små sannolikheter. Det är lättare att fokusera på de få stora vinsterna. Och det är vinnarna du ser i tidningen, inte alla förlorare.


Så oftast, eller i princip alltid, är Triss mer än trist. Att spela för spänning är ett val även om det är irrationellt. Kanske jag vinner något en dag. Kanske jag får sitta i TV. Mest troligt inte. Däremot är det inte så svårt att vinna via sparande.

Tiotusen kronor i månaden i tio år låter mycket men är blott 1,2 miljoner riksdaler. Spara 6 800 kronor i månaden under samma tid med rimlig avkastning och du har samma belopp. Den genomsnittliga högvinsten på knappt 3 miljoner är klart nåbart för de allra flesta. Det är bättre att jobba över eller att förhandla upp lönen än att skrapa i hopp om pengar.

Kommentarer

Populära inlägg