Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Varje dåre kan lära av erfarenhet


Var och en måste lära sig av sina egna erfarenheter, sägs det. Men varför det? Är vi inte smartare än så?

Jovisst är vi det! I princip varje levande varelser gör erfarenheter och lär sig av dessa. Vi människor gör också det, många gånger, och inte behöver du vara överdrivet begåvad för att göra det heller. Ta på den heta spisplattan och bränn fingrarna och sedan har även idioten lärt sig.

Erfarenheter är bra och vi lär oss av våra misstag. Men det borde vara mer fördelaktigt att lära av andras misstag och erfarenheter. Titta bara på alla självgoda investerare och historielösa politiker som nu gör om samma misstag igen som andra före dem. Och så börjar det om. Det är helt galet och inte minst idiotiskt!

Om nu unge herr Nisse Hult förlorar alla sina pengar på ett förhoppningsbolag, ett som i grund liknar så många andra förhoppningsbolag som aldrig tjänat in en krona utan kursat med buller och bång, då kan man fråga sig varför du ska göra detsamma? Om förutsättningarna är snarlika så varför förvänta sig ett annorlunda resultat? För att det är annorlunda den här gången? Nej, nix och nada, inte då.

Vi behöver sluta upp med att titta genom ett sugrör. Dåliga erfarenheter finns gömd i historien så kloka människor läser just historia. Det var ingen bra idé med världskrig, Kubakris, DDR och Stalin. Det blev inget bra med planekonomi, statligt ägande, strunta i pensionen och ge barnen fri uppfostran. Vi kan tycka att vi är klokare nu än tidigare generationer men jag undrar det - i grunden är vi samma biologiska varelser med samma svagheter som girighet, enfald och avundsjuka. Iakttaga och lära av det vi ser är vi smarta nog för att göra när vi är rationella och tänkande men lite för få ser sin intelligens så som en resurs.

Åtminstone du, och jag för den delen, kan för vår egen skull vara lite bättre än de flesta. Det är bättre att tänka som så att de misstag som drabbar andra även ligger på lut för dig. Visst, det var någon annan som fick en snyting den här gången men nu siktar ödet på dig! Så lär av alla naiva, ignoranta, obildade människor - naturligt urval består men i en annorlunda skepnad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg