Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Personskulden


Personlighet - vad är det? Att det finns, det är nog ingen tveksamhet kring. Jag ser mig själv i min dotter så nog finns det delar i arvsmassan. Men miljö är också en komponent. De tokar som däremot hävdar att allt, även könet numera, är en social konstruktion behöver nog fundera ett varv till? Vi har alla vissa förutsättningar i livet som vi sedan med vilja och kraft kan tänja i olika riktningar. Det är i sig ett glädjande besked men kräver både arbete och mod.

Jag vet med mig själv, och finner numera trygghet i det, att vara relativt introvert i mitt grundläge. Hur vet jag det? Jo, det är ganska enkelt - jag bygger energi och laddar om i ensamhet, i lugn och ro och i stillhet. Vid datorn, i skogen, framför TV eller vid en bok - men ensam. Jag trivs i mitt eget sällskap och är förnöjd i det. Motsatsen till mig är den socialiserande individen som får energi i stora sällskap, i bekräftelse, i samtalen och i interaktionerna. Med åren har jag lärt mig att föra mig i alla dessa sociala rum och hanterar dess spelregler väl. Samtidigt så vet jag att kundmöten, mingel och diskussioner tar av min energi så ju mera av denna vara desto mera stillhet behöver jag för att ladda om. Inte helt sällan drömmer jag mig bort i dessa situationer till en mossbeklädd sten i en skog eller till ett lunk vid en kluckande strand. Och det här är inte miljöpåverkan under min uppväxt utan den jag innerst inne är. Medan kamrater på gatan där jag växte upp lekte pjätt utomhus, då satt jag med min grammofon på rummet och lyssnade på Teskedsgumman. Och likt Ferdinands mor lät mina föräldrar mig hållas för de såg min lycka i mina förehavanden.

Det finns något som heter DISC-analys som ni kanske hört talas om där olika färger ger dig dina personliga egenskaper. Själv är jag synnerligen blå, som innebär att vara organiserad, och grön, som innehåller mycket omtanke och empati. Gul, som är den sociala biten, är ganska svag hos mig medan röd, som är den ledande och aggressiva delen, saknas nästan helt. Man kan tycka att DISC, liksom många andra försök att dela in oss i fack är ifrågasättande och jag håller med. Men om du finner att ett resultat speglar dig så kanske det finns lite som stämmer in?

Det finns en sida på nätet som heter 16 personalities som jag gjort ett test på. Denna känns, enligt mig, som en bättre personlighetsindikator. Av de sexton personlighetstyper man kan vara är jag en försvarare (defender). Så som alla personligheter har en försvarare sina styrkor och svagheter - de är altruister, välutvecklade sociala egenskaper och känner tillfredsställelse i det lilla men tenderar att utnyttjas, är ganska konservativa och blyga. Jag känner igen mig i mycket av det som finns i försvararens personlighet även om inte allt stämmer. Prova du med!


Jag är ganska övertygad om att det finns en personlighetstyp i de som kommer i ekonomisk onåd. Trots rådande högkonjunktur och låg arbetslöshet hamnar allt fler obetalda räkningar hos Kronofogden. Första halvåret i år har en nästan 13 procentig ökning jämfört med samma period i fjol. Ökningen sker i alla åldersgrupper men unga vuxna, yngre medelålder och pensionärer ökar mest. 

Mer än en kvarts miljon svenskar lyckas heller inte att betala sina räkningar i tid vilket är en ökning med 10 procent. Skulder så som vårdavgifter till landstingen ökar liksom e-handelsskulder. I korthet så är det för lätt att ta krediter idag.

Utrikesfödda är överrepresenterade bland skuldsatta hos Kronofogden, och det handlar många gånger om skulder till staten. Och en person som blir överskuldsatt får stora svårigheter att etablera sig i samhället då dörrar stängs till bostad och arbetsmarknad. Att lära sig grundläggande privatekonomi tycks behövas i dessa grupper.

Kontroller av utlåning och bidrag är också synnerligen eftersatt. Flera gånger har det avslöjats att CSN-lånet används för att finansiera terrorism och att studiemedel används för att finansiera studier vid Saudiarabiens ökända extremistskolor. 71 unga män har sedan 2002 fått CSN-bidrag för att studera på Islamiska universitetet i Medina i Saudiarabien, ett missionärsskola med huvudmål att sprida den stränga wahhabitiska varianten av islam över världen. Hur är det möjligt?

Tittar vi på skulder till Kronofogden så leder stockholmarna denna liga. Att bostadsmarknaden påverkar är tydligt. I genomsnitt har de drygt sjuttiotvåtusen stockholmarna en skuld på nästan trehundratusen kronor. Något jag funnit intressant är att när stockholmare flyttar till Malmö så finner de lägenheterna billiga - och tenderar att ta med prisbilden till mäklarnas glädje. Personligen tycker jag själv att kvadratmeterpriserna ibland är hisnande. I Dockan kostar nyproduktion över 93 tusenlappar per kvadratmeter - 12,5 miljoner samt en månadsavgift på 7 000 kronor. Och då får man havsluften och 3 vindfria dagar om året!

Även en oansvarig och slösaktig natur kan lära sig bättring och bot - där är jag ett levande exempel.


Kommentarer

Populära inlägg