Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Väx upp!


Det blir aldrig naturligt för mig. Det sitter inte bra utan skaver. Lite som klädesplagg jag inte trivs i. Jag är en T-tröja med shorts-snubbe. Eller med sköna jeans. Däremot aldrig slips. Kavaj vid milt tvång. Helst inga strumpor. Och skor i mjukt material som sviktar skönt. Så är det med lån. Lån är skulder. Att vara satt i skuld är obekvämt.

Jag är skolad sedan barnsben att skulder äro av ondo och om man tvingas till att låna är prioritet ett att betala av skulden så fort det går. Det är fult att vara skyldig, det hörs ju på ordet.

Numera är jag och frun gravt skuldsatta. Vem kunde tro det en gång? Att vara skyldig bortom två hela miljoner kronor? Att ha satt sig i denna situation är beklämmande. Och varje dag, sedan många år, arbetar vi oss successivt, men ack så sakta, oss ur skuldberoendet.

Många människor av idag ser inte på skulder så som jag gör. Nej, det är helt naturligt att vara skyldig pengar en masse och helst ska de inte betalas tillbaka heller. Jag kan inte hantera det och inte ta in det - är du skuldsatt så betala din skuld, för bövelen!

Är du i skuld så är ränta av stort intresse. Ju lägre ränta desto snabbare går det att bli skuldfri. Därför är internet i sig en välsignelse. Har du behövt att låna pengar finns det tjänster som Sambla som utan kostnad hjälper dig att sänka din ränta. Du finner där utmanarna så som Lendify och Brocc, bland andra. Paketera ihop till lägre ränta och gör en amorteringsplan!

Skulder, enligt mig, kan bara vara av tre slag. Studielån är det första, bolån är det andra och krediter som betalas av varje månad det tredje. I dagens ränteläge är både studie- och bolån tveksamma att amortera hårt på men det kommer en dag då åtminstone bolånen kan bli smärtsamt dyra. Så alternativet till att amortera är aldrig att konsumera - utan att spara eller investera dessa pengar.


Arrendator Månsson ser sin amortering till fabrikör Höglund gå upp i rök i filmen Den enfaldige mördaren.Jag tänker ibland på vår tids lycka - att vi inte är så fattiga som många var för mindre än två generationer sedan. Våra förutsättningar är groteskt vackra - så varför förvaltar vi inte dem bättre? Väx upp! Blir skuldfri!

Kommentarer

Populära inlägg