Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Blaska och vaska


Jag vet inte hur det gick till men jag råkade öppna en Expressen häromdagen. Att köpa en kvällsblaska ligger inte för mig så det måste varit någon annans tidning. Hur som helst - efter lite bläddrande bland ointressanta artiklar föll blicken på något som kallas Webbfrågan. Denna fråga, som jag inte har en aning om vad den har för underlag eller värde, var kort och gott hur mycket sparar du i månaden?

Eeeh? Hur mycket var det nu?

Frågan intresserar mig så nog läste jag en alltid. Vem har svarat, tro? Uppenbarligen några som läser Expressen, det kan jag allt förstå. Men var det tio läsare eller fler? Trettio procent av de som tyckte det var kul att svara sparar åtminstone ingenting alls. Men de anser sig ha råd med en kvällstidning.

Att det finns seriösare undersökningar kring svenskarnas sparvanor än Expressen är enkelt att finna. SIFO:s undersökning på uppdrag av Swedbank är nog en sådan. I den sparar nio av tio svenskar och fem av dessa har minst etthundratusen undansparat - dock vanligtvis på uselt avkastande sparkonton.

Två av tio har mer än femhundratusen kronor i kapital. Bland de över sextio år hade var tredje mer än en halv miljon undansparat. Det är förtröstansfullt då en rejäl slant på banken är bra att ha på ålderns höst. Samtidigt så har vi många fattigpensionärer i vårt avlånga land som har en förfärlig situation.

I en annan undersökning gjord av Svensk Fastighetsförmedling saknar en av tio svenskar ett sparande. Det stod dock inget i den om dessa läste kvällstidningar. Expressens bilaga Dina Pengar visar dock att dess läsare gärna går i pension så fort som möjligt och så blir det nog. Bättre sent än aldrig?


Kommentarer

Populära inlägg