Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Svårare


Har du någon gång räknat på hur mycket pengar du tjänar baserat på den tid som åtgår? Övningen är ganska enkel - de nettoinkomster som du erhåller delat på den tid du lägger ned per månad. I tiden ingår dels arbetstid men även restid, tid du lägger utanför jobbet men som kan kopplas till jobbet så som telefonsamtal, e-post, sms, stryka skjortor eller lägga morgonens make-up. Egentligen borde också den tid du oroar dig för jobbet eller ligger sömnlös inför morgondagens presentation ingå. Det blir ett belopp som är det du tjänar per timme, trots allt.

Ta sedan din nettoinkomst och dra ifrån månadens kostnad så får du ett nytt belopp - det belopp som är ditt att behålla för dig och din framtid.

Hur mycket blir det per timme? Inte mer? Det kan vara nedslående att räkna så här. Men livet blir snabbt roligare om du slår ett slag för kostnadskontroll. Varje besparing höjer din inkomst för livets framtida soliga dagar.

Det kryllar av spartips i tidningar och på webben. Jag har dock några intressanta och speciella sådana. För det handlar egentligen inte om att hitta och eliminera en kostnad för låt oss säga etthundra kronor utan att istället hitta etthundra kostnader som var och en sparar en krona. Det är då besparingarna inte känns alls som en belastning.

Så, ät lite mindre. Köp lite billigare livsmedel. Köp lite mindre av än det ena än det andra. Använd tröjan en säsong till. Eller skorna. Tvätta kläderna lite mer sällan. Liksom handdukarna. Duscha lite kortare tid. Använd lite mindre schampoo. Låna saker och låna ut istället för att köpa.

Fördröj inköp. Köp aldrig på impuls utan skriv ned. Allt under, låt oss säga, etthundra kronor måste ha en dags betänketid. För varje ny hundralapp ytterligare en dags väntan. Slutligen kanske du ångrat dig?

Kapa fettet. Har du flera tv-kanaler likt Netflix och HBO? Behåll en. Byt dem ibland. Samma med tidningar, tidsskrifter och andra abonnemang.

Gör det svårare att betala. Det är alldeles för lätt idag att klicka till sig ett köp. Kopplas bort betalkort och PayPal. Radera alla förregistreringar av betalkort. Rensa bort appar som du betalar med i telefonen. Kapa prenumerationer. För när du inte behöver tänka kring hur du betalar så tänker du oftast inte alls.

Du är värd mer i ditt lönekuvert. Så är det. Bit för bit når du dit.
Kommentarer

Populära inlägg