Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Väsentligt


Numera, så som synnerligen intresserad, är pension oftast på radarn. Nyligen bytte jag jobb efter tre år hos arbetsgivare utan kollektivavtal och med sämre pensionslösningar till en arbetsplats som insett vikten av tydliga, transparenta pensionsavtal. Och att erhålla tjänstepension är idag självklart om du ska välja arbetsgivare - utan en sådan så vänd i dörren och tacka för visat intresse.

För många saknar tjänstepension fortsatt i vårt land och speciellt unga, av naturliga skäl, ser inte sin framtida pension så som värst intressant - det är abstrakt och så långt borta. Det ironiska är dock att det är just den här långa tiden som är ungas bästa vän. Att göra de rätta valen tidigt, så som rätt arbetsgivare, yrkesval och fondlösningar, skapar fantastiska förutsättningar för framtiden. Själv missade jag det tåget så varför inte lyssna på en vis men senfärdig man?Häromdagen, nämligen den 27 september, var tjänstepensionens dag. Det är bra att den uppmärksammas då många underskattar tjänstepensionens betydelse. Få av oss har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension. Beräkningar från Collectum visar att den som har en månadslön på 39 000 kronor behöver spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor. Har din arbetsgivare inte kollektivavtal har du därför en ganska usel deal.

Tjänstepensionen är en otroligt viktig förmån. Den kan betyda skillnaden mellan fattigpensionär eller ett gott liv på ålderns höst. Tyvärr finns det arbetsgivare som gärna lägger fram argumentet att med lite extra i lön så kompenserar det för avsaknad av tjänstepension. Det är försvinnande få exempel där detta i praktiken stämmer. Titta på räkneexemplet ovan en gång till. Titta sedan på din lön och se om du har utrymme för det privata pensionssparandet som du skulle behöva göra för att hänga med.

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan själv välja bland ett antal fonder och försäkringar hur du vill att dina pengar ska förvaltas - alla med låga fondavgifter.

Sex av tio tjänstemän pekar ut tjänstepensionen som den viktigaste anställningsförmånen. Det visar nya siffror från Sifo. Bland de som är mellan 15 och 29 år är det nu drygt hälften som tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. När samma fråga ställes 2016 var motsvarande siffra fyra av tio. Det är glädjande att fler unga ser värdet av tjänstepension.

Att göra aktiva val med sin tjänstepension är också viktigt - men när så väl är gjort så är det bara att luta sig tillbaka och leva livet. Att vara nogsam med sin pension är i sig inget stort jobb.


Kommentarer

Populära inlägg