Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Habegäret


Att det är sjukt enkelt att ta krediter och belåna sig i Sverige är en sanning. Det verkar dock stanna vid det - i övrigt när det gäller våra liv så reglerar staten det mesta från vaggan till graven i lagtexterna. Men inte just belåning. Varför? Det är inte så konstigt att det kryllar av aktörer som vill låna dig pengar, just av den anledningen att det är så lukrativt. Och då är det inte i första hand de ofta hutlösa räntorna det handlar om utan om alla de som betalar tillbaka sakta eller inte alls. Det finns mycket pengar att tjäna på de som inte reder ut sin privatekonomi.

Jag vill hävda, lite ironiskt, att ju yngre man är desto mer vill man ha - här och nu. Det är en generationsfråga, definitivt, och min egna generation befinner sig också på det här sluttande planet. För att de sluttat länge, det har det. Det har länge blivit alldeles för enkelt att låna. Och idag lånar man till allt och ingen tycker heller att det är konstigt.

Vad köper vi inte på kredit? Det är en enklare fråga att ställa. Även de som är av hårdare virke köper på kredit för att få bonuspoäng och andra fringisar. Men allt är en honungsfälla vars syfte är att sätta dig i skuld. Varenda säljare vet detta. Det är bara vi som inte förstår.

Om jag gör ett enkelt experiment och söker på Köp TV på nätet. Självklart är det annonslänkar till hemelektronikkedjor som kommer först i sökresultatet. Köp ny TV hos oss eller oss. Bra priser. 30 dagars öppet köp. Köp nu. Fri frakt. Prisgaranti. Ett sådant gottebord!

Klickar godtyckligt på en länk. Möts av en TV-apparat som kostar 6 790 kronor och en köp-knapp. Enkelt kan jag lägga till en tilläggsförsäkring för 619 kronor. Flera paketförslag drar till sig blicken. En soundbar, kanske, så blir priset 10 280 kronor. Nämenvaf? Jag slår till på paketet! Klick!

Expresskassan hamnar jag i. För att jag inte ska hinna tänka till? Klarna står för den tjänsten. Jag skriver enkelt in personnummer och alla mina personuppgifter dyker upp. Slutför köp står det. Klick! Tillgängliga betalsätt är få först - betala sen, dela upp, betala direkt, banköverföring och kort. Jag vill ju ha TV:n nu och helst inte betala. Hmm? Jag tar få först! Klick!

Och så får jag TV:n och sedan kommer fakturan raskt därefter. Oj, jag har ju inte så mycket pengar nu! Kan jag skjuta upp betaltiden på min faktura? Javisst, säger Klarna, det är bara att förlänga betaltiden. Logga in på din egen sida, bara. Jag gör så.

Oj, det liknar ett TV-spel! Var ska jag klicka? Det är då inte lätt att hitta information om jag ska betala ränta och hur mycket. Vad kostar det att göra om min faktura med 14 dagars betaltid till en delbetalning? Ingenting, svara Klarna. Det är ju det som de vill att jag ska göra.

Till sist hittar jag villkoren. Hårda papper. Jag kan betala av TV:n med en femtiolapp i månaden. Någonstans runt 29 procent landar årsräntan på. TV:n lär vara återvunnen innan jag betalt färdigt. Oavsett - jag hade lätt kunnat göra ovan köp på mindre än en minut. Klick, klick och klick! Har du den minsta shoppinggen, liksom jag har, är det svårt att värja sig.

De som uttalar sig mest och förfasar sig över oansvariga shoppare har inte bilden klar för sig då de oftast inte vet vad det innebär. De är inte shopaholics och får inte några kickar av det. Jag får det. Men jag är en halvnykter sådan. Jag har sjukdomsinsikten. Men att hamna i skuldfällan beror inte på att man är mindre begåvad eller ovetande - det är grundläggande mänskliga, nedärvda triggrar, sådana som faktiskt gjort att vi överlevt och inte dött ut. Det är dessa triggrar som alla som vill ha dina pengar spelar på - helt medvetet. Det är en fulspel.

Så jag tänker inte skriva ett skit om att du inte ska köpa något på kredit om du inte har pengarna. För det vet du redan. Däremot ska jag nämna ett ord jag lagt beslag på och givit en ny mening: förtjäna.

Många människor maskerar sina köplustar med att hävda att de unnar sig eller att de förtjänar det. Men den nya meningen med förtjäna är att tjäna ihop pengarna före - förtjäna. Eller för-tjäna. När du gjort det så har du ju faktiskt förtjänat prylen eller resan eller vad det nu är. En ny trigger?
Kommentarer

Populära inlägg