Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Åt skogenÅt skogen, sägs det.

Jan skriver på sin blogg Rika Tillsammans att en studie visar att vi svenskar, liksom världen i stort, dels överskattar sin risktolerans, det vill säga hur mycket man står ut med att portföljen tappar i värde, och avkastningen - hur mycket ska jag få tillbaka per år i värdehöjning och utdelning. 47 procent tror på en avkastning på över 10 procent per år och var femte person tror på en avkastning på femton procent eller mer per år. Jag ler i mjugg med tanke på min rejält pessimistiska hållning på tre årliga procent över tid.

Det finns för mycket oro i världen. Och det finns för mycket obalanser i världsekonomin. Att det tar slut är definitivt helt säkert.

Jag vill inte tappa femtio procent. Jag vill helst inte tappa tjugofem heller. Jag går i idé och väntar ut stormen, kollapsen, armageddon och sedan nystarten.

Eller som Jan skriver - om du säljer nu har du garanterat inte sålt på botten. Och jag vill hävda att du garanterat sålt nära toppen.

Bäst för mig vore en snar urblåsning på låt oss säga två år och att vi sedan får se en ny uppgång på sju år eller mera. Det passar bra in i mina pensionsplaner, nämligen.

De som är yngre borde ta sig i akt och inse att de har massor av år på sig att skapa positiv avkastning på sina pengar - så länge de inte förlorar dem helt innan. Nedgångar är jobbigare än vad uppgångar är trevliga, dessutom.

Och livet är inte börsen. Jag kan inte förstå att börsen kan vara en hobby om det är pengar som man vill tjäna i första hand. Hobbies tenderar ju dessutom oftast vara en kostnad.

Jag, och troligen ytterst få undantaget de med ren tur, klarar av att tajma marknaden.

Kommentarer

Populära inlägg