Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Citat


Jag skriver bättre än jag talar. Har aldrig varit så förtjust i att stå i centrum, att uppträda och att prata inför människor. Det tog många år innan jag kunde göra det - och det berodde inte på att jag tränade eller lärde mig något. Det finns en uppsjö av tekniker, kurser, läromedel, böcker och coacher som vill lära dig sådant du tror dig inte bemästra. Att tala inför en grupp människor är en sådan sak, troligen för att det finns så många som behöver göra det här utan att gilla det.

Numera pratar jag obehindrat inför tusen huvuden - även om jag inte haft en så stor publik. Egentligen spelar det ingen roll om du talar med din spegelbild eller hela svenska folket. Allt sitter i ditt eget huvud. Släpp tankarna kring dina upplevda brister och det kommer att gå alldeles utmärkt.

Men åter till skrivandet och texterna. Att formulera något av värde, både kort och kärnfullt, är en konstart. Och när någon människa lyckas med konststycket kan resultatet över tid bli ett citat som lever vidare i evig tid. Och det finns ju massor av kända citat, det räcker att du söker lite på nätet så hittar du sådana - vissa som är hittepå och fejk men också många mycket tankvärda och vackra.

Vi kan alla citera en hel del, tror jag, av de mer kända. Men i detta inlägg tänkte jag teckna ned några av mina, troligen mindre kända, favoriter.

Det minst okända av de tre jag avser att nämna är följande av Malcom X:

Det finns ingen bättre än motgångar. Varje nederlag, varje hjärtesorg, varje förlust innehåller sitt eget frö, sin egen lektion om hur du kan lyckas bättre nästa gång.

Citatet innehåller order performance som är ett rikare ord i engelskan än vår direkta svenska översättning. För det handlar inte enbart om prestation utan lika mycket om hur du lär dig att hantera motgångar, sorg och förlust.

Nästa citat kommer från Warren Buffet och lyder fritt översatt till svenska:

Agera i tystnad. Gör det du behöver göra. Och ignorera drama och känslor som finns runt dig. Låt din framgång vara ditt genmäle.

Det här citatet är bra. Mycket bra. För saken är den att din framgång, inom vilket område du än väljer, inte är avhängigt av vad alla andra anser och tycker. Och du behöver inte ens bemöta kritik utan bara låta den passera. Ägna din energi åt det du vill istället.

Den svenska konstnären Lars Vilks som är känd för en hel rad uppmärksammade konstinstallationer har, enligt mig, framfört ett kort och kärnfullt citat fyllt av oändliga rader av outtalade tankar och lyder:

Allt är en fördel.

Ja, efter det finns det inte mer att tillägga.

Kommentarer

Populära inlägg