Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Nå lite längre


Jag var inte så begåvad när jag var runt de tjugo. Nej, inte ens när jag närmade mig de trettio. Jag trodde, bergast, att lycka och framgång låg i pengar och en yrkeskarriär. Och jag såg det runt mig, hur äldre vänner, kollegor och inte minst släktingar slet i sina arbeten för att bli chefer, tiotaggarpension och en tjänstebil. Och jag ville haka på och jag skaffade mig en godsägarjacka för att låtsas att jag hade ett gods med Range Rover. Patetiskt inse jag numera. Än mer patetiskt är de som fortsätter och inte tar lärdom.

För ung och oerfaren, det hör till. Men om man varje gång når en ny nivå i karriären, tjänar än mer och kör än finare bilar men inte mår ett dugg bättre - då gör man om samma misstag om och om igen och det räknas inte som en högre intelligens, direkt. Själv provade jag karrärvägar men i min natur finns en person som inte är beredd att göra det jobb och de uppoffringar som krävs. Gärna pengar men inte sena kvällar och helgjobb. Jag tror att det beror på min oförmåga att njuta av uppmärksamhet och bekräftelse - jag behöver inte sådant för att må väl. Jag har alltid tagit min egen stig på livets väg.

Träffade en yngre släkting häromveckan som uttryckte sina ambitioner i sitt arbete. Planer låg fast kring var målstoplarna fanns kring var han ville vara om två år, fem år och till och med tio år. Det som besvärade mig var att han hela tiden jämförde sig med sin svärfar och att han ville 'klå' honom i inkomst, bil och boende. Som om att han kände sig underlägsen, på något sätt. Jag kunde inte bemöta eller hålla med honom utan det kändes mest jobbigt. En sak var säker - han jämförde sig definitivt inte med den opelägare som stod mitt emot honom för i hans värld hade han redan passerat mig i loppet.

Vi som lärt oss vet att lycka inte bor i pengar. De är på sin höjd ett medel eller en trygghet. Samtidigt så cirkulerar så mycket kring pengar i livet. Därför tror jag på enkelhet i privatekonomi. Det ska inte behövas tänkas på pengar, planeras för pengar eller följa upp kring pengar mer än i den relation man önskar göra det. Om du arbetar och har en inkomst så automatisera den så långt det går. Eftersom lycka finns någon annanstans än i plånboken. Och att du efter en framgångsrik karriär mest troligt kommer att fråga dig om detta var allt.Kommentarer

Populära inlägg