Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Välj vem du är


Vem är du? Vem väljer du att vara?

Folk är som folk är - alla har vi olika bakgrunder och syn på världen. En del sitter fast i en religion medan andra är allmänt vilsna i tillvaron. Men vad är det som gör en människa framgångsrik - dels i sina egna ögon men kanske också i andras? Jag tror att det hänger samman med en människas personliga filosofi.

Vad är en personlig filosofi? Det låter lite förlegat och förlagt, något från forna tider. Men frågan är om vi i dagens märkliga samhälle inte behöver en mer än någonsin. Vi har makten mer än någonsin att forma vår egen tillvaro bortom överhögheter som förr styrde våra liv från vagga till grav. Vi behöver ta tillvara denna möjlighet att bestämma hur du ska leva våra liv nu, om fem år eller till och med om tjugo.

Hur fungerar det ? Jo, sorgligt nog är det så att de flesta människor går genom livet och aldrig vet riktigt varför de gör de saker de gör och aldrig riktigt väljer väg hur de vill leva sitt liv. Det finns emellertid människor som bestämmer sig för att vara extremt avsiktliga om vem de vill vara, de beslut de väljer att ta och hur de vill leva sina liv.

Dessa är de människor som har skapat sin egen personliga filosofi. Men oavsett om du är i den förra eller den senare gruppen har du fortfarande en personlig filosofi. Skillnaden är att den första gruppen i huvudsak har fått sin filosofi medan den andra gruppen har skapat sin egen. För att konkretisera - här följer några exempel på personliga filosofier.

 • Du har fattat ett beslut att vara uppmärksam på din familj och att spendera lång tid med dem varje dag. 
 • Du har bestämt dig för att det är viktigare för dig att tjäna pengar då för ditt företag. 
 • Om du pressar dig bortom din tidigare förmåga i varje träningspass. 
Varje beslut som du fattar varje dag är en del av en större bild som utgör din personliga filosofi. Och detta kommer att leda dig till varje framgång eller misslyckande i ditt liv. Punkt.

Seneca sa att livet är de odödliga gudarnas gåva men att leva väl är filosofins gåva. Klokt anser jag.
Överallt oavsett land, inkomst, preferenser eller åldersgrupp så finns människor som är extremt glada och uppfyllda samtidigt som det finns människor som är väldigt olyckliga. Det betyder att glädje i livet inte har något att göra med din religion, där du bor eller hur mycket pengar du har. Lycka kommer inte från yttre påverkan utan enbart från de beslut som du fattar när det gäller din personliga filosofi.

Den enda väg som leder till lycka och sant livsinnehåll är den väg som börjar med att förädla din filosofi.  Jeff Olson, författare till The Slight Edge skrev att en positiv filosofi blir till en positiv attityd - som blir positiv aktivitet - som blir positiva resultat  - som blir till en positiv livsstil. På samma sätt leder en en negativ filosofi till en negativ livsstil.

Du har kanske aldrig valt att utvärdera vad du verkligen tror på. Men varför inte börja nu? Om du vill vara en extraordinär person, om du vill vara klok bör du uttryckligen identifiera den person du strävar efter att bli. Skriv om den du vill vara så att du kan hänvisa detta till dig själv.

Jag vill ge dig en utmaning att sitta ner och verkligen tänka på de filosofier som du vill leva ditt liv baserade på. Öppna ett nytt dokument på din dator eller skriv i en dagbok om hur du vill leva ditt liv. Låt oss gå igenom några av de viktigaste områdena i din personliga filosofi som du behöver definiera.

Jag ställer några frågor och du kan använda dessa frågor för att hjälpa dig att definiera hur du vill leva ditt liv.

Relationer:

 • Hur vill du behandla dina vänner? 
 • Och hur förväntar du dig att de ska behandla dig? 
 • Vilken typ av relation vill du ha med din maka, maka, partner, barn eller familj?
 • Hur viktiga är dina relationer? I jämförelse med andra områden?
Hälsa:
 • Hur viktigt är din hälsa för dig? 
 • Vad är du beredd att göra för att leva ett sunt liv?
 • Vad anser du att vara frisk är?
 • Vad kommer att hålla dig vital livet ut?
 • Hur kommer din hälsa eller ohälsa påverka ditt liv och andras?
Bildning:
 • Vilka böcker behöver du läsa?
 • Vilken information behöver du söka?
 • Vilka färdigheter vill du utveckla som tar dig till nästa nivå? 
Energi:
 • Vad behöver du lära för att öka din energi?
 • Vad stärker din energi?
 • Vad får dig att känna dig levande?
 • Var finns din passion?
Lycka:
 • Vad gör dig mest lycklig?
 • Vad ska du göra för att få glädje i vardagen?
 • Vilka är människorna du vill ha i ditt liv?
 • Var finns platserna som ger dig lycka?
Pengar:
 • Hur spelar pengar och affärer roll i ditt liv? 
 • Tror du att pengar är viktigt? 
 • Hur spenderar du dina pengar? 
 • Och hur mycket sparar du? 
 • Hur behandlar du dina kunder och arbetskamrater? 
Det finns ingen personlig filosofi som är rätt eller fel - men den är en karta som du ska följa. Utan en karta går vi vilse och fel eller en tidskrävande omväg. Låt inte världen avgöra vad du ska tänka eller göra utan skapa din egen tro på vad som krävs för att leva det goda livet. När du väl har skapat dina filosofer och du har skrivit ner dem ska du läsa dem varje dag eller åtminstone varje vecka.


Genom att göra detta fyller du ditt undermedvetna med den perfekta bilden av personen du vill vara och det kommer bara att vara en tidsfråga innan du börjar bli den personen över tid. Du bör förfina din filosofi, titta på varje detalj och granska dina övertygelser. Om du upptäcker att vissa värden inte fungerar kan du vackert ändra på det.

Inte bara kommer du att hitta större njutning varje dag utan dessutom blir livet lättare när du redan vet vem du vill vara - det blir lättare att fatta beslut. Ingenting ger en människa ett större självförtroende än kunskapen om att hon lever precis som hon vill.

Spendera tid nu för att utveckla dina grundläggande övertygelser och resten av ditt liv kommer att bli så mycket bättre än du hade vågat förvänta dig.

Kommentarer

Populära inlägg