Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ett kort liv i lycka


Visst vill vi leva länge? Långa lyckliga liv? Det är ju sådant som det forskas kring - hur vi ska kunna leva längre. Men det behövs ju egentligen inte. Att förlänga sitt liv ligger någon annanstans, bortom tiden. För vi har inte korta liv. Nej, de är faktiskt riktigt långa för de flesta av oss. Livet är tillräckligt långt och vi har fått en generös mängd av tid. Istället är det så att vi slösar med den på sådant som är föga värt.

För vi kommer att till sist tvingas inse att livet är ändligt. Och många kommer att inse att de gjorda sina liv korta. Livet är som en skattkista med guldmynt som går utmärkt att förslösa på det oviktiga. Pengar och ögonblick - de fungerar likadant. Tar vi hand om dem så ökar de i värde. Det finns inga anledningar att klaga på att det inte finns tid tillräckligt att göra allt vi vill göra. Istället behöver vi lära oss att använda vår tid så som en resurs och skapa oss den framgång vi vill ha i livet.

Människor som vinner stora pengar på lotteri tenderar att slösa bort dem så att de inom några få år eller månader är tillbaka där de började - de hade ingen förmögenhet innan och hade inte kunskapen nu att förvalta dem. Men trösten är att man kan lära sig och det gäller även livet. Att använda sin tid på ett bättre sätt ökar vår livsnjutning, vitalitet, glädje och vårt sammanhang. Det är nämligen inte ett långt liv vi är ute efter, egentligen. Det är ett fullt liv och en känsla - ett levande liv.

Att vi lägger så mycket vikt vid ägodelar och prylar är egentligen absurt. De går ju att köpa för pengar. Så fungerar det inte med tid så med ett enkelt resonemang borde vi värdera tiden så mycket högre. Den är ovärderlig så vi borde inte slarva bort den på aktiviteter eller människor som inte ger oss något tillbaka. Du kommer inte att leva för alltid. Fråga dig vad du skulle göra idag om det var din sista dag. Det är en graverande, smärtsam och svår fråga för dess svar är vad som är verkligt viktigt för dig och vad som kommer att ge dig mest mening och uppfyllelse. Vi rättfärdigar feghet med att det kan hända tråkigheter som kan bli vår död. Vi använder döden som en ursäkt för att inte leva.

Vi lever inte här och nu utan imorgon. Det verkar som om vi aldrig kommer att dö men vi lever inte fullt ut. Jag tränar imorgon. Jag ska äta hälsosamt imorgon. Jag ber om ursäkt imorgon. Men imorgon kan du vara borta för gott. Det är nu är det dags att agera och bli en bättre version av dig själv. Övervinn hinder och rädslor och blir modig. Skjut inte upp till imorgon vad som kan göras idag.

Vi ska egentligen inte jobba för att sukta efter pensionen. Vi borde istället arbeta för att leva. Du vet inte om du kommer att överleva tills pension så varför ska du spendera din livstid och förbereda sig för något som är både osäkert och ouppnåeligt nu? Vi behöver oftast jobba men vi behöver också vila, äventyr och kärlek - sådant som inte kan skjutas upp. Osjälviska handlingar är oftast den bästa tiden. Men lev inte för andra eftersom det är ditt liv. Lev det så som du vill men om du fyller det med att hjälpa andra kommer du att få ett otroligt liv, ett långt vackert liv. Enkelhet är bra. Var försiktig så att du inte fyller ditt liv med saker eller ägodelar som tar din tid från de viktiga sakerna.

Vi behöver verkligen inte mer tid. Vi behöver däremot göra bättre nytta av vår tid. Den som lyckas väl i detta kommer att se tillbaka på sitt liv, oavsett hur länge det varat, och känner sig nöjd med tidens innehåll och rikedom. Jag lever hellre tio år till fylld med det jag älskar än tjugo år till med det jag hatar. Och det är svar nog. Tiden är inte kort.

Kommentarer

Populära inlägg