Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hyr din bostad


Välkommen till 2019 - ett nytt imaginärt år som egentligen inte har något värde så som start eller slut. Oavsett så har du vaknat upp till en ny dag. Är mössan tung? Blev det lite mycket av droger igår? Inte för mig eftersom jag inget drack igår.

Förresten, det är ju inte sant. Jag drack alkoholfri cider och vatten och idag mår jag som en prins. Logiken är enkel - mina dagar är begränsade och därför synnerligen värdefulla. Jag vill kunna njuta av dem i så stor utsträckning som möjligt istället för att hänga läpp med cementkeps i väntan på att kunna gå till sängs igen. Dessutom så börjar en ny men kort arbetsvecka imorgon.

Så nu i arla stund skriver jag årets första text kring boende - att köpa bostad eller att hyra. Och jag vill påstå att alla bör hyra sitt boende.

Jag finner det intressant hur illa en del kalkylerar kring värdeökning i sin bostad. Du köper lägenhet A för, så som exempel, en miljon kronor och bor sedan där fem år. Du säljer sedan bostaden för två miljoner kronor och köper lägenhet B för 3 miljoner kronor. Det vanliga är att se vinsten i den första bostaden vara en miljon kronor.

Med lite skärpa ser en del att det finns skatt att betala på vinsten i lägenhet A, närmare bestämt 22 %. En del kommer att behålla denna skuld så som en uppskjuten beskattning och om jag minns rätt är denna en halv procent av uppskovsbeloppet årligen - i detta exempel 1 100 kronor. Betalar du av skatten direkt blir då vinsten 780 000 kronor.

Men nu är det så att lägenhet B har också stigit i värde under dessa fem år och eftersom du vill bo kvar i samma stad som tidigare och inte i ett sämre läge än tidigare så kan den påhittade värdestegringen på denna lägenhet också vara 100 %. Hade du köpt lägenhet B från start hade den kostat 1,5 miljoner kronor. I en sådan kalkyl har du istället förlorat 720 000 kronor.

Många tycker säkert att mitt resonemang är tvivelaktigt och fel - men det är det inte. De enda gångerna en äkta bostadskarriär fungerar är om du:

  • Köper en bostad när det är billigt och säljer när det är dyrt. Däremellan hyr du bostad.
  • Successivt flyttar till mindre attraktiva lägen och därmed får en hävstång i prisuppgången.
  • Köper nedgångna bostäder, renoverar och säljer nyrenoverat.
  • Flytta till hyresrätt och affektuera vinsten.
Kanske det finns några till? Oavsett, i min värld finns det bara två verkliga vinnare i bostadsbubblan och det är bankerna som lånar ut och staten som tar ut skatter på bostad och den imaginära vinsten.

Vad menar jag då med att det är bättre att hyra sin bostad? Ja, här är jag lite lurig. Det kan vara så att hyra en bostad är ett bättre alternativ då du enklare kan flytta, byta i storlek och läge samt slipper allt som är underhållsrelaterat. Samtidigt så är ett eget ägande långsiktigt klokare då du kan sälja med vinst med rätt mått och steg. 

Vad rubriken insinuerar är att du ska se dig själv så som både hyresgäst och bostadsägare även när du äger bostaden. Många tokrenoverar med nytt kök, badrum och allt möjligt fint och dyrt - så skulle aldrig en hyresvärd bete sig. En hyresvärd vill vänta så länge det går att fixa något. Kök byter man knappt utan målar om, tapeter och golv när det är slitet och badrum först när det riskerar skador. En hyresvärd kan ofta renovera när de vill eller erbjuda hyrestagarna rabatt på hyran. Det kan ju du också göra - genom att inte renovera allt till tipp topp så blir din bostadskostnad mindre. 

Så när ska man renovera? Ska man inte trivas i sin bostad? Ska det se ut som misär eller sju svåra år? Nej, men lite färg gör susen och är billigt. Man kan byta ut det värsta och göra fint ändå. Det viktigaste är underhåll som krävs för att bostaden inte ska fara illa. 

Du ska möjligen göra den stora renoveringen strax innan du ska sälja. Folk är blåögda och ser inte mer än yta. Måla om väggar och tak, lägg nya billiga golv, byt ut köket till lågprisvariant och kakla om badrum och sätt in fräscha duschdörrar och handfat. Snofsa till med fräscha lånade möbler och kuddar. Folk kommer att tycka det är perfekt och betala mer än vad du lagt ned i reda pengar - sådan är enfalden.

Kommentarer

Populära inlägg