Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ur fas - nådens år 2018 i november månad


November månad 2018 blev en dyster börsmånad för mig. Det var också den här månaden som jag valde att stuva om på däck och lastsäkra. En del säger att vi enbart är i en korrigeringsfas men samtidigt är det ingen som vet helt säkert - är detta början på en större nedgång?

Sparandet i månaden var nettonegativt med drygt 2 500 kronor. Långt värre var det långsiktiga sparandets handlösa fall och jag slutade på minus 5,8 procent. Riktigt dåligt och deprimerande men så är det bara. Kunde varit värre, kunde ha ägt Starbreeze.

Jag är nu relativt sett mycket mera riskavert och aktiedelarna och fonderna består av en mindre andel. Jag kommer dock inte att lämna marknaden helt eftersom jag månadssparar fortsatt och kommer att göra så i åtminstone tio år till. Vi får väl se vad min mentala tålighet består i för virke.

Lånen minskade sin vana trogen även om det var marginellt. Trevligast kring belåning är att min sista betalning på mitt studielån sker i december. Magiskt - ett lån slutbetalt.

Pensionen, som ju är en del av inkomsten efter arbetslivet, kommer i veckan att fyllas på med slantar i inkomst- och premiepension. I premiepensionen har jag parkerat mig i Lannebo likviditetsfond tills vidare. Där stannar jag tills jag vet mera om världsbilden. Jag gillar AP7:an men avvaktar.I år bokförs en insättning på 267 miljarder kronor, i snitt 45 940 kronor per person på pensionsspararnas konton för inkomstpension. För premiepensionen sätts det in 41,4 miljarder kronor. Det motsvarar ett genomsnitt på 7247 kronor per sparare. Man ska vara rädd om sin framtida pension, minsann.

I denna takt av den privatekonomiska utvecklingen nås om 20 månader den första miljonen. Miljon 2 är 7,5 år bort och om 3 miljoner kanske nås är prognosen just nu drygt 13 år. Vi får väl se.

Sparandets fördelning är nu lagt enligt följande:

  • 50 % Lysa med en fördelning på 55 % i räntor resp. 45 % i aktiefonder.
  • 15 % Brocc konsumentutlåning.
  • 15 % Lendify konsumentutlåning.
  • 8 % Pepins Invest med bl.a. Alvestaglass.
  • 6 % Spiltan Investmentbolag onoterat.
  • 3 % Trine.
  • Resterande i varierande utbud.
Nej, nu håller vi söndagkväll.


Kommentarer

Populära inlägg