Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vårda det ovärderliga


Juletid, julefrid och separation. Löftet man en gång gav varandra att älska i nöd och lust väger lätt. Att leva i tillit och ömsesidig respekt i både ljusa och mörka dagar är vatten värt. Flykt är den lätta vägen ut ur något som inte verkar kunna hanteras eller lösas. Ångesten är total när tankarna projiceras på barnen. Hur blev det så här?

Att hålla ihop är en svår konst, sägs det. I grunden handlar ett förhållande om två personer som vill vara tillsammans, utan den överenskommelsen är det omöjligt. Kärlek är först alltid en gåva, vacker , ljuv, enkel och så självklar - men sedan också en uppgift, något att vårda och ta hand om. Kärlek är så mycket mera än förälskelse.

Kan man älska hela livet? Ja, självklart. Dina barn älskar du förbehållslöst och lär göra hela ditt liv. Så varför inte din hustru, man eller partner? Enligt mig finns få saker som är så ömmande som söta, äldre par som håller varandra i handen. Men det är också inspirerande, dessa par påminner oss om att om vi bara försöker tillräckligt mycket så är det möjligt med episka kärlekshistorier som spänner över generationer.

Vad kan vi lära av dessa ärrade seniorer? Vad finns i deras visdom kring evig kärlek?


En av de viktigaste av lärdomarna de har är de små gesterna - en kram, en puss hej och hejdå, servera en kopp te, en axelmassage vid TV:n, en röd ros till uppskattning och kanske något så enkelt som att gå ut med soporna. Små ting ger näring åt ett förhållande över tid.

Par som kan skratta tillsammans håller ihop. Att ha roligt ihop är ett enkelt sätt att komma närmare varandra. Om det så är roliga historier eller en skojig film spelar mindre roll. Att se humor även i tråkigare saker gör livet lättare - och ja, roligare!

 Att röra vid varandra och att lyssna på vad den andra har att säga - två nycklar till ett härligare förhållande. Intimitet är något som vi alla behöver och att vara där för den andra och dela framgång och fall tillsammans - det är ett team, ett lag, ett äktenskap.

Ingen är perfekt. Att leta efter den perfekta partnern är löjligt och lönlöst. Kärlek är att se en människa med brister så som perfekt. Du kommer inte att tycka om allt med din älskade men du kan lära dig att leva med det. Se de goda egenskaperna och sätt dessa främst.


Prata. Kommunicera. Prata mera. Oavsett hur nära du känner att du är din äkta hälft så kan ingen av er magiskt känna den andres känslor. Berätta! Att hålla inne med frustration och ledsamheter är inte bra, däremot att dela både gott och dåligt för människor närmre varandra. Fira de fina stunderna och hjälp varandra genom de svåra. Att älska någon är att älska någon för den de är, den de var och den de kommer att bli.

De söta gamla paren har stått samman i vått och torrt. Det har inte alltid varit lätt och sådant är livet men även kärleken. Att förmå hålla ihop när det stormar, då finns det inget som kan stoppa er. Kärlek är allt det som ni varit med om tillsammans.

Kom ihåg att kärlek är en långvarig vänskap. Visst, du älskar din vän men glöm inte att hon eller han också borde vara din närmaste vän. Var tokiga tillsammans! Var öppna mot varandra och hjälp varandra så som nära vänner gör. Ha skoj ihop! Vårda det då det är ovärderligt.God fortsättning!Kommentarer

Populära inlägg