Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Odla din frihet


Livet är ingen plan. Likväl ses det så. Som om det fanns ett slut först vid åttio? Eller kanske nittio eller hundra. Kampen mot åldrandet är en friidrottsgren i sig. Femtio är det nya fyrtio. Old is the new young. Vitalitet sitter i huvudet och inte i kroppen. Träna och gör en iron man lagom till pensionen.  Vem försöker vi att lura? Egentligen?

Kanske är det så att det enda som inte åldras i oss är vårt behov av bekräftelse. Och är inte det sorgligt? När den enda du egentligen behöver behaga är du själv. Och ångesten växer med den åldrande kroppen med sina skavanker, rynkor och tillkortakommanden när vår inre frid inte har med evig ungdom att göra.

Det är vanligt att inbilla sig att den egna lyckan beror av yttre omständigheter, så som den där resan, den där lägenheten eller den där partnern. Och visst uppkommer glädje och tillfredsställelse när vi betänker de härliga stunderna fastän det fungerar precis, precis tvärtom - dina upplevelser av allt är avhängigt av ditt inre, dina tankar och funderingar.

Jag själv funderar ibland på begreppet bucket list. Sök på nätet och du hittar massor av saker du borde ha på din bucket list, saker du borde göra innan du dör. Många människor har en sådan här lista. Många har ingen lista och har ångest för att de inte har en. Andra har en lista med saker de tror att de vill göra. Vissa har en lista de kopierat på nätet och andra en lång lista med sådant de tror att andra tror att man ska ha på sin lista. Det är inne att ha en bucket list.

Allt någon vill hinna göra. Men varför?
Ofta är det spektakulära saker som finns på en sådan lista. Inte sällan kostsamma och ibland svåra att uppnå. Ibland pinsamt stereotypa - dyka med delfiner, hoppa fallskärm och klättra i berg står i mången lista. Och när man gjort en sak så ska man stryka den från sin lista och ta sig an nästa aktivitet. Jag frågar mig om alla de saker man har på sin lista gav den upplevelse eller glädje som de förväntades ge? Och är folk i gemen som jag så ändras de saker jag vill göra över tid.

Det är absolut inget fel med att skriva ned saker som du vill komma ihåg. Jag gör det själv varje dag. Vad jag däremot lärt mig är att de saker jag vill göra, uppnå och uppleva inte gör mig gladare, nöjdare, ger mig mer energi eller förnöjsamhet. För det fungerar precis tvärtom - all din glädje, fröjd och kraft kommer inifrån, från din tankevärld. Och när du inser detta sker en intressant förändring. Då behövs ingen bucket list.

För med en inre frid, en inre frihet så är allt i livet, precis allt, något som kan finnas på din lista. Lukta på nyslaget hö. Betrakta en syrsa i sommargräset. Lyssna på björkens sus. Måla en tavla. Och hoppa fallskärm. Skillnaden är bara den att allt börjar med att du redan är nöjd. Och med vetskapen att allt är en illusion kan du verkligen ta dig an nuet och njuta fullt ut i varje enskild stund. Och där finns hela din bucket list. Och även om du skriver en lista och missar att göra allt på den kommer du att vara precis lika glad för det. Du kan till och med njuta av sådant du tidigare absolut inte ville göra. Det finns ingen lycka i det du har på din bucket list utan den finns mellan raderna i den - ögonblicken och skeenden.

Den enda du ska ägna dig åt är att odla din frihet - frihet från åsikter, pekpinnar, förutfattade meningar, principer och fördomar. Både andras och dina egna. Och om du inte tror att du någon gång framåt i tiden kommer att sitta på en molntapp och tänka tillbaka på allt du hann med i livet och på din lista så är det ju än mer meningslöst - är du död så är du död. Vad spelar då listan för roll?

Du har bara en enda sak: här och nu. Njut av den stunden även om den är kärv. Njut av det lilla och finn glädje i inget alls.

Kommentarer

Populära inlägg