Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Onödigt


Ambivalent men beslutsam. Noggrann men slarvig? Hur ska jag budgetera med en sådan personlighet? Fjolåret blev en ständigt accelererande färd. Jag hann inte med. Mycket fick göras i hast medan annat helt fick stå tillbaka. Att förenkla sin tillvaro är alltid en god övning eftersom jag gärna bygger på göromålens tinnar, torn och flyglar. Det är svårt men helt nödvändigt då lycka och välmående inte finns i underhåll och tillrättaläggande av ägodelar.

Hade den penningska sfären varit ett företag tror jag att jag, så som ekonomichef, förlorat pengar i bluffakturor och bedrägerier. Min koll och kontroll var bristfällig i fjol och en inte helt försvarlig mängd kostnader tilläts glida genom inköpsavdelningen utan någon vidare analys eller uppföljning. Ett löfte med ett glas mousserande i handen blev där och då att bättras - inga surt förvärvade sekiner skulle längre få passera ut ur ekonomin utan finnas i en budgetpost. En budget skulle göras innan årsskiftet med så rimliga ingångsvärden som var möjligt.

Och nu har året börjat och med det följer verkligheten med. Nu är det upp till bevis. Inga kostnader ska vara av slarv eller onöd. Det ska vara kontroll och det ska vara nagelfarande. Det gick direkt åt helsefyr.

Ja, vad ska man kalla en budgetpost som innehåller inget alls av värde, som var helt oförutsett och gör en förbannad? För stunden har jag döpt den till Onödigt men det är nog alltför milt uttryckt. Kanske en del har denna typ av kostnad varje månad, inte vet jag, men för mig är parkeringsböter inte roligt alls. Nej, det är så tråkigt, så trist.

Men när jag tänker efter så är ju faktiskt en budgetpost med detta namn något som är bra. Där kan jag ju lägga allt som ter sig onödigt, eller hur? Då blir det en budgetpost som hela familjen kan samlas  och ge varandra dåligt samvete kring. Onödigt är inte nödvändigt.

Ska man ens budgetera för det som är onödigt? Ska egentligen inte alltid sådana kostnader lysa rött? Oavsett, visst är det väl bra att inte tillåta sådana utgifter att försvinna in i den större kostnadsmassan?


Kommentarer

Populära inlägg